Hüseyin Nihal Atsız'ın Ruh Adam romanında mental fiillerin incelenmesi
Examination of mental verbs in Hüseyin Nihal Atsız's novel Soul Man
  1. Tez No: 731540
  2. Yazar: ŞEVVAL DENİZ OKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Mental fiil, Ruh Adam, Dil, Hüseyin Nihal Atsız, Mental Verb, Soul Man, Language, Hüseyin Nihal Atsız
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Dil; canlı, dinamik ve üretken bir aktarım aracıdır. İnsanlar var olduğu günden beri düşüncelerini ve duygularını dil sayesinde gelecek kuşaklara aktarmıştır. Bu aktarımı sağlayan en önemli dil ögesi fiillerdir. Fiil, hareket ve düşünce demektir. İnsanın düşünce ve duygu dünyasını anlatan, zihinsel süreçlerin bir ürünü olarak mental fiil kavramı ortaya çıkmıştır. Mental fiiller birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmalarda mental fiiller, genellikle dil bilgisi bakımından incelenmiş ve bu incelemelere edebî metinler pek kullanılmamıştır. Bu nedenle bu alandaki boşluğa küçük bir katkı sunmak için edebî metinlerde mental fiiller incelenmek istenmiş ve bunun için de Hüseyin Nihal Atsız'ın Ruh Adam romanı seçilmiştir. Çalışmada mental fiiller“algı, etki ve idrak”olarak üç gruba ayrılmıştır. Fiiller incelenirken ek fiille yüklem olmuş isimler, fiilimsiler dikkate alınmamıştır. Çalışmada 3310 mental fiil tespit edilmiştir. Bu sayının 368'ini algı fiilleri, 1082'sini etki fiilleri, 1861'ini idrak fiilleri oluşturmaktadır. Romanda idrak ve etki fiillerinin çoğunluğu elde etmesi Atsız'ın düşünce ve duyguya daha fazla önem verdiği ve bunun da romanın konusuyla paralellik oluşturduğu görülmüştür. Bu da romanın mental düşünceye ve mental sürece ne kadar önem verdiğini şeklinde yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Language; it is a lively, dynamic and productive transfer tool. Peoples, transfers own ideas and feeling at future generations since their exist day by means of language. Verbs, are most important language element in providing this transfer. Verb, means action and idea. Mental verbs, concept emerged for tell people's idea and feeling world as mental processes product. Mental verbs be the subject to many research. Usually examined in terms of grammar in this researchs and did not a lot take place in literary works. So, elected as a field of study Hüseyin Nihal Atsız's Soul Man novel. Mental verbs, separated as“perception, effect, grasp”three groups in this research. Gerundials, predicate nouns with additional verb not taken into account while examining the verbs. In the study, 3310 mental verbs were identified. Of this number, 368 acts of perception,1082 acts of influence and 1861 acts of perception. It has been seen that Atsız gives more importance to thought and emotion and this creates parallellism with the subject of the novel.