Yaratıcı sınıfın Türkiye'de bölgesel dağılımı
Regional distribution of creative class in Türkiye
- Tez No: 731542
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı sınıf, bölgesel iktisat, beşeri sermaye, yaratıcı ekonomi, Creative class, regional economics, human capital, creative economy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yaratıcılık, ekonomiler için gün geçtikçe önemli bir sermaye haline gelmektedir. Bu çerçevede yaratıcı düşünme yeteneğine sahip yaratıcı sınıf, bölgesel gelişmişliği açıklamada önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada R. Florida'nın yaratıcı sınıf teorisinden hareketle yaratıcı sınıfın Türkiye'de bölgesel dağılımı incelenmiş ve bu dağılıma etki ettiğini ileri sürdüğü unsurlar üzerinde durulmuştur. Türkiye'de yaratıcı sınıfın İBBS Düzey 1'e göre dağılımı incelendiğinde İstanbul, Ege, Batı Anadolu, Doğu Marmara ve Akdeniz bölgeleri ön plana çıkmaktadır. Bu yoğunlaşmanın yaşanmasına neden olan faktörlerden hizmet sektörünün gelişmişliği, teknolojinin varlığı ve çeşitliliğe açıklığı ifade eden bohemlerin Türkiye'de bölgesel dağılımına bakıldığında yine aynı beş bölgenin ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra Türkiye'de bölgesel gelişmişliği açıklamada yaratıcı sınıf ve geleneksel beşeri sermaye değişkenleri arasında bir kıyaslama yapılmıştır. Bu kıyaslama iki veya daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösteren korelasyon matrisi ile yapılmıştır. Korelasyon katsayıları incelendiğinde ise yaratıcı sınıfın geleneksel ölçütlere kıyasla beşeri sermaye ve bölgesel gelişmişlik arasındaki ilişkiyi açıklamada daha güçlü bir performans sergilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Creativity has been becoming an important capital for the economies day by day. In this regad the creative class, which having the ability to think creatively, has a significant role in explaining regional development. In reference to Richard Florida's creative class theory, this study exemanies, the regional distribution of the creaative class in Turkey with an emphasis on the elements that he claimed to affect this distribution. When the distribution of the creative class in Turkey according to NUTS Level 1 is examined, Istanbul, Agean, Western Anatolia, Eastern Marmara and Mediterranean regions come to the forefront. Considering the regional distribution of bohemians in Turkey, which expresses the existence of developed services sector, technology and openness to diversity, it is observed that the same five regions stant out once again. In addition to these, a comparison was made between the creative class and traditional human capital variables in explaining regional development in Turkey. This comparison was made with correlation matrix, which shows the linear relationship between two or more variables. When the correlation coefficients are examined, it is seen that the creative class has a stronger performance in explaining the relationship between human capital and regional development compared to traditional criteria.