A constructivist analysis of Egypt-Israel relations during Nasser and Sadat periods
Nasır ve Sedat dönemi Mısır-İsrail ilişkilerinin sosyal inşacılık açısından analizi
  1. Tez No: 731555
  2. Yazar: SEVİM BÖRKLÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖMÜR ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, İsrail, devlet kimliği, dış politika, inşacılık, Egypt, Israel, state identity, foreign policy, constructivism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasının en önemli sonuçlarından biri, Arap-İsrail çatışması ve Filistin sorununun ortaya çıkmasıdır. Halihazırda üzerinde bir Arap topluluğun, yani Filistinlilerin yaşadığı Arap toprağı üzerinde İsrail yerleşimleri kurulmuş, bu da genel olarak Arap devletlerin nefretini ve öfkesini tetiklemiştir. İsrail'in Arap devletlerinin en büyük düşmanı olarak algılanması durumu, 1956 Süveyş Krizi'ni takiben en yüksek seviyeye ulaşmış ve bu olay sonrası Cemal Abdülnasır ezilmiş Arap dünyasının karizmatik lideri haline gelmiştir. 1950 sonları ve 1960'lı yılların Pan-Arap ideolojisi bu şekilde doğarak gelişmiştir. Nasır, emperyalist Batı ve onun Orta Doğu'daki uzantısı İsrail'e karşı verilen mücadelenin sembolü haline gelmiştir. Sonrasında ise Enver Sedat, Mısır'ın yeni lideri olarak ülkesinin ulusal çıkarlarını Arap kaygılarının önüne koymuş ve Mısır, Sedat liderliğinde, İsrail'i resmi olarak tanıyan ilk Arap devleti olmuştur. Mısır'ın İsrail politikası pan-Arap milliyetçiliğinden Mısır milliyetçiliğine doğru keskin bir dönüş yapmıştır. Mısır ve İsrail, geçerliliği halen devam eden bir barış anlaşması imzalamış ve savaş meydanlarındaki askeri karşılaşmalara bir son vermiştir. Bu çalışmanın ana konusu, söz konusu politika değişikliğinin nasıl ve neden gerçekleştiğinin incelenmesidir; bahse konu inceleme, sosyal inşacılık kuramının temel ilkelerine dayanarak özellikle kimlik kavramı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, olayların tarihi akışı araştırılmış, ayrıca liderlerin dış politika davranışları ve söylemleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu tez, Mısır devlet kimliğinin Nasır'dan Sedat'a değişiklik gösterdiğini ve bu değişikliğin çeşitli iç ve dış faktörlerden kaynaklandığını öne sürmektedir. Yine, bu çalışma Mısır'ın devlet kimliğinin Nasır ve Sedat dönemlerindeki İsrail ilişkilerini etkilediğini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the important results of the establishment of the State of Israel in 1948 is the emergence of the Arab-Israeli conflict and the Palestinian question. The Arab soil which was already populated by an Arab community, namely Palestinians, became a destination for the Israeli settlements which triggered hatred and anger of the Arab states in general. Conception of Israel as the main enemy of the Arab states reached the highest level following the Suez Crisis of 1956 that made Gamal Abdel Nasser the charismatic leader of the suppressed Arab world, and thus born and shone pan-Arabic ideology of the late 1950s and 1960s. Nasser became the epitome of the struggle against the imperialist West and its extension Israel in the Middle East. Then came Anwar Sadat and put the Egyptian interests in front of the Arab concerns, making Egypt the first Arab state having officially recognized Israel. Foreign policy of Egypt towards Israel took a steep turn from pan-Arab nationalism to Egyptian nationalism. Egypt and Israel signed a peace treaty that ended military confrontations on the battlefields which continues even today. How and why that policy shift took place is the main research item of this study, and it is researched based on the tenets of social constructivism focusing on the concept of identity. After examining historical flow of the events and analyzing foreign policy behaviors and discourse of the leaders, this thesis argues that the Egyptian state identity changed from Nasser to Sadat, and that change was rooted in the inherent domestic and international factors. This study concludes that state identity of Egypt is relevant in its relations with Israel during Nasser's and Sadat's tenure.