Konstrüktivist yaklaşım çerçevesinde bir siyasal İslam örneği olarak Müslüman Kardeşler
An analysis of Muslim Brotherhood in the light of constructivism as an example of political İslam
  1. Tez No: 551941
  2. Yazar: YUSUF SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Müslüman Kardeşler Örgütü, Siyasal İslam, Konstrüktivizm, Muslim Brotherhood, Political Islam, Constructivism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Konstrüktivizm, 20. Yüzyıl teorilerinden, sosyal ile sosyal olmayan ögeler arasında bir bağ kurmaya çalışan ve ortak taban oluşturan bir yaklaşımdır. İnşacı yaklaşım olarak da bilinen konstrüktivizme özellikle uluslararası ilişkiler çalışmalarında sıklıkla başvurulur. Siyasal İslam, İslam'ın siyasete bakış açısını temel alarak İslam'ı siyasallaştırmak ve iktidarı dine göre yönlendirmek amacı gütmektedir. Bunun sağlanması için de Siyasal İslamcılar'a göre toplumun ve iktidarın İslamileşmesi gerekmektedir. Bu İslamileşme ılımlı ya da radikal yollardan olmak üzere iki şekilde olabilir. Ilımlı Siyasal İslam iletişim yoluyla, güç kullanmaktan kaçınarak İslam'ı yaymaya çalışırken, Radikal Siyasal İslam'ın şiddete başvurduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra ılımlı yaklaşım devleti değiştirmenin ilk adım olacağını savunurken, radikal yaklaşım önce tarikat şeklinde örgütlenerek halktan destek bulmayı, sonrasında gerekirse şiddet yoluyla iktidarları değiştirmeyi uygun görür. Müslüman Kardeşler Örgütü, 1928 yılında Mısır'da Hasan el-Benna tarafından kurulan ve özellikle Ortadoğu'da etkisini gösteren bir örgüttür. Müslüman Kardeşler'in amacı İslam'ın özüne dönerek toplumu içinde bulunduğu durumdan kurtarmaktır. Örgüt'e göre asıl sorun toplumun Batı etkisiyle kendi kültürüne, dinine ve kimliğine yozlaşmasıdır. Bu yozlaşma, Batı etkisindeki devlet tarafından daha etkili hale gelmiştir. Bu sebeple çözüm, toplumu İslamileştirerek Batı'ya karşı koymak ve Batı yönlendirmesinden uzak öze dönmektir. Bu çalışmada Müslüman Kardeşler Örgütü ayrıntılarıyla incelenecek ve bu örgütün bir Siyasal İslam örneği olarak konstrüktivizm açısından değerlendirmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Constructivism, one of the 20th century theories, is an approach which aims to connect the issues that are social and not social, and form a common base. Constructivism which is also known as the constructivist approach is applied especially in the field of international relations. Political Islam, which is handled in this thesis too, purposes to politicize Islam on the ground of Islam's perspective on politics and to direct government towards religion. To enable this, according to the Political Islamists, the Islamization of the society and the government is essential. The Islamization can be achieved in two ways: moderate and radical. While Moderate Political Islam tries to proselytize by communication and without violence, Radical Political Islam mostly applies violence. Besides, while Moderate approach defends the idea that converting the government is the first step to the goal, Radical approach argues that firstly they should be organized in the form of sects by getting support from the society and then they should change the government by applying violence if necessary. Muslim Brotherhood is a society that was established by Hasan El Benna in Egypt in 1928 and was active especially in the Middle East. The purpose of Muslim Brothers is to save the community from the situation they are in and to get back to the essence of Islam. To Muslim Brothers, the main problem is the degeneration of the society from its own culture, religion and identity because the effects of the West. And to them, the degeneration process is supported by the government which is being directed by the West. For this reason, the solution lies in resisting against the West by Islamızation and in returning to the pure Islam away from the effects of the West. In this dissertation, the Muslim Brotherhood will be studied in detail and it will be analyzed in the light of constructivism as one of the examples of Political Islam.