Kabul ve kararlılık terapisi temelli müdahalenin yetişkinlerdeki duygusal yeme davranışına etkisi
The effect of acceptance and commitment therapy-based intervention on emotional eating behavior in adults
  1. Tez No: 731678
  2. Yazar: BÜŞRA KAVLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN TURAN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Müdahale Çalışması, Duygusal Yeme, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Acceptance and Commitment Therapy, Emotional Eating, Online Intervention Studies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) temelli müdahelenin geliştirilip yetişkinlerdeki duygusal yeme davranışına etkisinin incelenmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda çalışma, ön-test, son-test ve 1 aylık takip ölçümü olan randomize kontrol gruplu deneysel bir desende gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Duygusal Yeme Ölçeği, Yeme Tutum Testi, Kabul Eylem Formu, Çok Boyutlu Psikolojik Esneklik Envanteri, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Yaşam Kalitesi (SF-12) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında belirlenen dahil etme ve dışlama kriterleri çerçevesinde başvurular değerlendirilmiş ve basit rastgele örnekleme yoluyla ACT (deney grubu) ve kontrol grubu homojen bir şekilde oluşturulmuştur. Çalışma, 24'ü deney toplam 45 yetişkin kadın katılımcı ile tamamlanmıştır. Çalışmada ACT grubunda yer alan katılımcılara altı oturum; kontrol grubuna ise kendilerinden deney grubuyla eş zamanlı olarak son testler alındıktan sonra 1 günlük ACT atölyesi yapılmıştır. Araştırma sonuçları, deney grubundaki katılımcıların duygusal yeme puanlarında anlamlı bir azalma olduğunu doğrulamıştır. Ayrıca bu azalmanın takip ölçümü sürecinde de devam ettiği görülmüştür. Bulgular literatür bilgileri baz alınarak tartışılmış ve sonraki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur. Çalışmanın hem duygusal yeme alanına hem de ACT müdahale çalışmaları literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an Acceptance and Commitment Therapy (ACT)-based intervention, to examine its effect on emotional eating behavior in adults and to compare it with the control group. In this context, the study was carried out in an experimental design with a randomized control group with pre-test, post-test and 1-month follow-up measurements. Demographic Information Form, Emotional Eating Scale, Eating Attitude Test, Acceptance Action Questionnaire, Multidimensional Psychological Flexibility Inventory, Difficulty in Emotion Regulation Scale, SF-12 Health Survey and Mindful Eating Scale was used as data collection tools. SPSS 22.0 package program was used for data analysis. Applications were evaluated within the framework of the inclusion and exclusion criteria determined within the scope of the research. Then, ACT (experimental group) and control groups were formed homogeneously through simple random sampling method. The study was completed with 45 adult female participants, 24 of whom were experimental. In the study, six sessions were conducted with the participants in the ACT group; whereas, a 1-day ACT workshop was held for the control group after taking the posttests simultaneously with the experimental group. The results of the research confirmed that there was a significant decrease in emotional eating scores of the participants in the experimental group. It was also observed that this decrease continued during the follow-up measurement period. The findings were discussed based on the literature and suggestions were made for further research. It is thought that the study will contribute to both the fieldofemotional eating andACT intervention studies.