Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin girişimcilik algılarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Analysis of faculty of sports sciences students perception of entrepreneurship in terms of different variables
- Tez No: 731741
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS SİNAN BİRİCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, İşletme, Education and Training, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri, Girişimcilik, Girişimcilik Algısı, Sports Sciences, Entrepreneurship, Entrepreneurship Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada katılımcıların girişimcilik algılarının farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma grubunu Erzurum ilinde bulunan Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 2020-2021 güz yarıyılında eğitim gören lisans düzeyindeki öğrenciler oluştururken örneklem grubunu; bu grup içerisinden rastgele yöntemle seçilen 97 kadın, 227 erkek olmak üzere toplamda 324 öğrenci oluşturmaktadır. Bireysel girişimcilik algı ölçeği kullanılmıştır. Bireysel girişimcilik algı ölçeği 2017 yılında İncik ve Uzun tarafından geliştirilmiştir. Ölçek 6 maddelik planlama, 8 maddelik kontrol odağı, 6 maddelik kendine güven, 4 maddelik iletişim, 4 maddelik motivasyon ve 3 maddelik öz disiplin olmak üzere 6 alt boyut ve toplam 31 maddeden oluşmaktadır. Elde edilen veriler Statistical Package for Social Sicience (SPSS 20.0) veri tabanına aktarılarak gerekli istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Öncelikle verilerin normal olarak dağıtılıp dağıtılmadığını belirlemek amacıyla normallik testi yapılmıştır. Normallik varsayımlarının testleri verilerin normal dağılım gösterdiğini ve bu nedenle parametrik testlerin uygulanacağını göstermiştir. Bu yüzden verilerin analizinde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için frekans analizi, gruplar arası farklılığı tespit etmek amacıyla ikili gruplar için t-testi, ikiden fazla gruplar için ANOVA ve farklılığın kaynağını tespit etmek amacıyla Tukey HSD testi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analiz sonuçlarına bakılarak; spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre girişimcilik algılarının karşılaştırılmasında ölçek genel toplam puanı ve öz disiplin alt boyut puanında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere oranla yüksek girişimcilik algılarına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç: Sonuç olarak spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin yaş, cinsiyet, bölüm, kişisel gelir değişkenleri bağlamında girişimcilik algılarının farklılığa neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin girişimcilik algılarını artıracak eğitimler verilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to examine the entrepreneurship perceptions of the participants in terms of different variables. Method: While the research group consisted of undergraduate students studying at Atatürk University Faculty of Sports Sciences in Erzurum in the 2020-2021 fall semester, the sample group was; A total of 324 students, 97 female and 227 male, were selected randomly from this group. Individual entrepreneurship perception scale was used. Individual entrepreneurship perception scale was developed by Incik and Uzun in 2017. The scale consists of 6 subdimensions, including 6 items of planning, 8 items of locus of control, 6 items of selfconfidence, 4 items of communication, 4 items of motivation, and 3 items of self-discipline, and a total of 31 items. The obtained data were transferred to the Statistical Package for Social Science (SPSS 20.0) database and evaluated with necessary statistical analyzes. First of all, normality test was performed to determine whether the data is normally distributed. Tests of normality assumptions showed that the data were normally distributed and therefore parametric tests would be applied. Therefore, in the analysis of the data, frequency analysis was used to determine the demographic characteristics of the participants, t-test for paired groups to determine the difference between groups, ANOVA for more than two groups and Tukey HSD test to determine the source of the difference. Findings: Looking at the results of the analysis; In the comparison of the entrepreneurship perceptions of the students of the faculty of sports sciences according to the gender variable, significant differences were found in the overall total score of the scale and the self-discipline sub-dimension score. It has been revealed that female students have higher entrepreneurship perceptions than male students. Conclusion: As a result, it was concluded that the entrepreneurship perceptions of the students of the faculty of sports sciences caused a difference in the context of age, gender, department, personal income variables. Trainings can be given to increase students' entrepreneurship perceptions.