Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ile akademik erteleme davranışlarının incelenmesi
Investigation of time management skills and academic procrastination behaviors of students faculty of sports science
- Tez No: 731755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS SİNAN BİRİCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri, Zaman Yönetimi, Akademik Erteleme, Erteleme Davranışı, Sports Sciences, Time Management, Academic Postponement, Procnastination Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu tezde Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ile akademik erteleme davranışlarının çeşitli değişkenler açısından incelenerek zaman yönetimi becerileri ile akademik erteleme davranışı arasında ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma grubunu Erzurum İlinde bulunan Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor bölümünde 2020-2021 güz yarıyılında öğrenim gören lisans düzeyindeki öğrenciler oluştururken örneklem grubunu; bu grup içerisinden rastgele yöntemle seçilen 133 kadın, 247 erkek olmak üzere toplamda 380 öğrenci oluşturmaktadır. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin zaman yönetimi ve akademik erteleme davranışlarını ölçmeye yönelik zaman yönetimi ölçeği ve akademik erteleme ölçeği kullanılmıştır. Zaman yönetimi ölçeği 1991 yılında Britton ve Tesser tarafından geliştirilmiştir. Türkçeye uyarlanması, geçerlilik ve güvenirliliği Alay & Koçak (2002) tarafından yapılmıştır. Akademik erteleme ölçeği Çakıcı (2003) tarafından geliştirilmiştir. Elde edilen veriler (SPSS 20.0) veri tabanına aktarılarak gerekli istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Çalışmada Normallik varsayımlarının testleri yapılmış, verilerin normal dağılım gösterdiğini ve bu nedenle parametrik testlerin uygulanacağını göstermiştir. Bu yüzden verilerin analizinde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için frekans analizi, gruplar arası farklılığı tespit etmek amacıyla ikili gruplar için t-testi, ikiden fazla gruplar için ANOVA ve farklılığın kaynağını tespit etmek amacıyla Tukey HSD testi, ölçekler arası ilişkiyi belirlemek amacıyla da korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların öğrenim şekillerine göre zaman yönetimi beceri düzeyinin alt boyutlarının karşılaştırılmasında; zaman harcattırıcılar alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: Zaman harcattırıcılar alt boyutunda I. öğretim öğrencilerinin II. öğretim öğrencilerine oranla daha yüksek zaman yönetimi beceri düzeyine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis, it is aimed to determine the relationship between time management skills and academic procrastination behavior by examining the time management skills and academic procrastination behaviors of the Faculty of Sport Sciences students in terms of various variables. Method: While the research group consisted of undergraduate students studying at Atatürk University Faculty of Sport Sciences and Kazım Karabekir Faculty of Education, Physical Education and Sports Department in the 2020-2021 fall semester in Erzurum, the sample group; A total of 380 students, 133 women and 247 men, were selected randomly from this group. The time management scale and academic procrastination scale were used to measure the time management and academic procrastination behaviors of the Faculty of Sport Sciences students. The time management scale was developed by Britton and Tesser in 1991. Its Turkish adaptation, validity and reliability were made by Alay & Koçak (2002). The academic procrastination scale was developed by Çakıcı (2003). The obtained data (SPSS 20.0) were transferred to the database and evaluated with necessary statistical analysis. Normality assumptions were tested in the study, and it showed that the data showed a normal distribution and therefore parametric tests would be applied. Therefore, in the analysis of the data, frequency analysis was used to determine the demographic characteristics of the participants, t-test for paired groups to determine the difference between groups, ANOVA for more than two groups, Tukey HSD test to determine the source of the difference, and correlation analysis to determine the relationship between the scales. Findings: In the comparison of the sub-dimensions of the time management skill level according to the learning styles of the participants; A significant difference was found in the time wasters sub-dimension. Result: In the sub-dimension of time wasters I. education students II. It has been concluded that students have higher time management skills compared to the teaching students.