Taşrada seçkinleşme çabaları: Beyşehir örneği
Gentrification efforts in the country: The case of Beyşehir
  1. Tez No: 731756
  2. Yazar: BÜŞRA TAVUKÇU UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SİLİ KALEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: The Country, Daily Life, Gentry, Beyşehir
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasında Konya'nın Beyşehir ilçesinde yaşamını sürdüren taşra seçkinlerinin gündelik hayat deneyimleri incelenmektedir. Seçkin bireylerin seçkinleşmeyi nasıl başardıkları, boş zamanlarında neler yaptıkları, kimlerle ve hangi mekanlarda zamanlarını tükettikleri, seçkin hayatının profil ve resimleri, halk ile olan ilişkileri, ekonomik, kültürel ve sosyal bir çok noktada taşra hayatının seçkinliğe etkilerini görmek mümkün olacaktır. Çalışmada aynı zamanda taşra kavramına yönelik yeni yorumlama ve tasvirler, toplumsal dinamik ve ritüeller, taşranın merkez-kent ile ilişkilendirilip dönüşüm ve tanımlanması gündelik hayat sosyolojisi perspektifinden değerlendirilecektir. Araştırma verilerine ulaşabilmek amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılarak 5 Ağustos 2020- 20 Ekim 2020 tarihleri arasında katılımcılarla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formlarının uygulanması için seçilen Beyşehir taşrasında 15 kişilik örneklem grubu oluşturulmuştur. Görüşmeler sonrası araştırma bulgularına göre, seçkinlerin gündelik hayatı, taşranın sahip olduğu maddi manevi değerlerle oldukça ilişkili görülmektedir. Ayrıca sosyo-kültürel faktörlerin topluma olan etkisi ve seçkinci bir bakış açısının varlığı bir diğer etkenler arasındadır. Anahtar Kavramlar: Taşra, Gündelik Hayat, Seçkinlik, Beyşehir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the daily life experiences of the country gentry who live in Beyşehir, Konya. It will be possible to see how the gentry succeed in becoming so, what they do in their spare time, with whom and where they spend their time, the profiles and pictures of their life, their relations with the public, and the effects of the country life on the gentry in many economic, cultural and social aspects. The present study will also evaluate new interpretations and descriptions of the concept of country, social dynamics and rituals, the transformation and definition of the country through association with center-city from the perspective of daily life sociology. In-depth interviews were conducted with the participants between 5 August 2020 and 20 October 2020, using the qualitative research method, in order to acquire the study data. A sample group of 15 people was formed in the county of Beyşehir, which was selected for the application of semi-structured interview forms. The findings after the interviews show that the daily life of the gentry is highly related to the material and moral values of the country. Furthermore, the effect of socio-cultural factors on society and the existence of an gentry perspective are among other factors.