Contingency of the cyberpunk literary genre with the slipstream through Pynchon's early fiction and Gibson's Sprawl trilogy
Pynchon'ın erken kurgusu ve Gibson'ın Sprawl üçlemesi aracılığıyla slipstream ile cyberpunk edebi türünün bağlılığı
- Tez No: 731784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Slipstream, Cyberpunk, Postmodern, Pynchon, Gibson, Symbolic act
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez, Bruce Sterling tarafından kategorize edilen Slipstream ve Cyberpunk romanlarının tür tiplendirmesini inceleyerek, genellikle yüksek ve popüler kurgunun çöküşü olarak adlandırılan çağdaş kurgunun melezliği sorununa odaklanmaktadır. Bruce Sterling'in katı ayrımı, Slipstream Romanlarının bilim kurgu olmadığı, Cyberpunk romanlarının özünde Bilim Kurgu olduğudur. Fakat, bu tezin asıl argümanı, yalnızca reklam kategorileri için yeterince kullanılabilecek romanların tipleştirilmesinde akışkanlık üreten meta sistemine entegre edilen tipleştirme eylemidir. Bu eylem, ozetle, Slipstream olarak Thomas Pynchon'ın Erken Romanları ve Cyberpunk türünü temsil eden William Gibson'ın Sprawl Üçlemesi okunarak üç adımda gösterilir. İlk olarak, Fredric Jameson tarafından dönemselleştirilen Postmodernite ya da Geç Kapitalist Toplumu araştırma argümanı, kapitalizmin emsalsiz genişlemesiyle birlikte, teori de dahil olmak üzere, genel olarak sanat ve kültürden meta sistemine entegre hale gelmesı tartışılır. Sonrasında, ikinci olarak, ayrılmış romanlar arasındaki metinsel ilişkileri inceler ve William Gibson'ın romanlarını, Pynchon'dan pastiş veya boş parodi olarak adlandırılan materyalleri, modelleri ve motifleri yeniden kullanmak için onlara ilham verdiği vurgulanır. En sonda ve üçüncü olarak, daha önce her şeyin meta sistemine entegre edildiğini, aynı zamanda, William Gibson ve Thomas Pynchon'un bu tür romanlarında bir pastiş olduğunu göstererek, argümanı, tür tiplendirme eylemini pazarlama aracı olarak koydugunu ileri sürer. Sterling'in Bilimkurgu'nun sınırlarını denetlemek için bir kriter olarak BK'sı bir pazarlama kategorisine dönüşüyor, dolayısıyla yeni tipleştirme böylece sadece tipleştirme değil, aynı zamanda türler ve ayrımlar üretmenin tüm retoriği, yüksek ve popüler kurgunun fiili çöküşünden ziyade reklam stratejilerine dönüşmus oluyor. Anahtar Kelimeleri: Slipstream, Cyberpunk, Postmodern, Pynchon, Gibson, Symbolic Act
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the problem of hybridity of contemporary fiction that is usually referred to as the breakdown of high and pop-fiction through examining the genre typification of Slipstream and Cyberpunk novels that had been categorized by Bruce Sterling. Bruce Sterling's rigid boundary is Science Fiction that Slipstream Novels are not science fiction, but Cyberpunk novels are intrinsically Science Fiction. However, the argument of this thesis is the very act of typification has been integrated into the commodity system that produces fluidity in the typification of the novels that can only be adequately used for advertising categories. This is shown with three steps through reading Early Novels of Thomas Pynchon as quintessential Slipstream and William Gibson's Sprawl Trilogy representing Cyberpunk genre. Firstly, the argument of delves into the Postmodernity or Late capitalist Society that has been periodized by Fredric Jameson that with the unprecedented expansion of capitalism everything becomes integrated into commodity system from art and culture in general, including theory, which encompasses the designated novels and the rhetoric of their categories. Secondly, the thesis examines the textual relations between the segregated novels and highlight the novels of William Gibson to re-use material, models and motifs from Pynchon that has been called pastiche or blank parody that makes them inspirate. Thirdly, by connecting what previously demonstrated that everything has been integrated into the commodity system and there is a pastiche in such novels of William Gibson and Thomas Pynchon, the argument advances to put the genre typification act as marketing device. Sterling's SF as a criterium for policing the boundaries of SF itself turns into a marketing category thus the novel typification thus not only the typification but the whole rhetoric of producing genres and distinctions is turning into advertising strategies rather than actual breakdown of high and pop-fiction.