Okul terkinini önlenmesi için öğretmenlerin aktif katılımıyla gerçekleştirilen psikolojik dayanıklılık programının niteliksel yöntemle değerlendirilmesi: SOYAÇ örneği
The qualitative study on the assessment of the psychological resilience programme for the prevention of school drop-out with the active participation of teachers: SOYAÇ model
- Tez No: 731810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÖZDEN BADEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: RESCUR, travma bilgisine dayalı eğitim uygulamaları, okul terki, sosyal duygusal öğrenme, SOYAÇ Modeli, RESCUR, education practices based on trauma-informed approach, early dropping out, social emotional learning, SOYAÇ Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Travma bilgisine dayalı kapsayıcı eğitim sistemi, öğrenenlerin sosyal ve duygusal ihtiyaçlarına yanıt vererek okul ikliminin güçlenmesini sağlayan bir yaklaşımdır. Öğrencilerin sosyal duygusal ihtiyaçlarını odağına alan travma bilgisine dayalı eğitim uygulamaları çocuğun; bilişsel, duygusal, sosyal gelişiminin yanı sıra akranlar arası ilişkiler üzerine durmaktadır. RESCUR Uygulamaları (Psikolojik Dayanıklılık Müfredatı) öğrencilerin psikolojik dayanıklılık kazanmaları, zorlu yaşam koşullarına karşı sağlıklı baş etme becerileri geliştirmeleri ve okul iklimini iyileştirme amacı ile oluşturulmuş bir programdır. Program, öğrencilere olumlu bakış açısı kazandırma, zorlukları fırsata çevirme, etkili iletişim becerilerini geliştirme ve psikolojik dayanıklılık becerilerini kazandırma amacıyla öğretmen tarafından uygulanan çeşitli aktiviteleri içerir. RESCUR Uygulamaları, Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) tarafından Roman çocukların ağırlıkta ve okul devamsızlığının yüksek olduğu bir okulda travma bilgisine dayalı okul temelli toplum çalışması kapsamında hayata geçirilmiştir. RESCUR Uygulamaları sırasında sınıf öğretmenleri SOYAÇ ekibi tarafından desteklenmişlerdir. SOYAÇ proje ekibi sınıf psikologları, psikoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik bölümlerinin öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşmaktadır. Psikolojik Dayanıklılık Programı, okul terki riski olan öğrencilerin eğitim hakkının korunmasını, yaşadıkları dezavantajlara karşı psikolojik dayanıklılıklarının artırılmasını, sosyal ve duygusal beceriler kazanmalarını ve öğretmenlerin güçlendirilmesini hedeflemektedir. Araştırma, RESCUR Uygulamasını gerçekleştiren 11 sınıf öğretmeninin uygulamaya yönelik değerlendirmelerini keşfetme amacı taşımaktadır. Öğretmenler ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilerek, elde edilen veriler tematik ve yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemleri ile analiz edilmiş 4 ana temaya ve ana temalara ait bazı alt temalara ulaşılmıştır. Öğretmenler öğrencilerinin empati, duygu düzenleme becerilerinin ve özgüvenlerinin arttığını, okul içinde şiddet davranışlarının azaldığını, özellikle de SOYAÇ ekibinin desteği ile öğrencileri ile ilişkilerinin geliştiğini belirtmişlerdir. Araştırmanın sonuçları, okul terki riski olan öğrencilerin yaşadıkları sorunların giderilmesi, eğitim hakkının korunması ve sosyal içerilmesi için öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran travma bilgisine dayalı okul temelli çalışmaların önemini ortaya koymaktadır. Çocuğun yüksek yararı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, kaymakamlıklar, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde çalışması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
An inclusive education system based on trauma information is an approach that strengthens the school climate by responding to the social and emotional needs of learners. Educational practices based on trauma knowledge, focusing on students' social and emotional needs; She focuses on her cognitive, emotional and social development as well as peer relationships. RESCUR Practices (Psychological Resilience Curriculum) is a program created with the aim of helping students gain psychological resilience, developing healthy coping skills against difficult living conditions, and improving the school climate. The program includes various activities implemented by the teacher in order to provide students with a positive perspective, turn difficulties into opportunities, develop effective communication skills and gain psychological resilience skills. RESCUR Practices were implemented by the Application and Research Center for Children Living and Working on the Streets (SOYAÇ) within the scope of a schoolbased community study based on trauma knowledge in a school where Roma children are predominantly absent and school absenteeism is high. Classroom teachers were supported by the SOYAÇ team during the RESCUR Practices. SOYAÇ project team consists of classroom psychologists, lecturers and students of psychology, social work, child development, and nursing departments. The Resilience Program aims to protect the right to education of students at risk of leaving school, to increase their psychological resilience against the disadvantages they experience, to gain social and emotional skills, and to empower teachers. The aim of the research is to explore the practical evaluations of 11 classroom teachers who carried out the RESCUR Application. By conducting in-depth interviews with the teachers, the data obtained were analyzed with thematic and interpretive phenomenological analysis methods, and some sub-themes belonging to the main themes were reached. Teachers stated that their students' empathy, emotion regulation skills and self-confidence increased, their violent behavior in school decreased, and their relations with their students improved, especially with the support of the SOYAÇ team. The results of the research reveal the importance of school-based studies based on trauma knowledge, which takes into account the needs of teachers and students in order to eliminate the problems experienced by students at risk of dropping out, to protect the right to education and to social inclusion. It is recommended that the Ministry of Family and Social Services, the Ministry of National Education, universities, district governorships, municipalities and non-governmental organizations work in cooperation for the best interests of the child.