Elektrik yanıklı hastalarda negatif basınçlı yara tedavisi kullanımının değerlendirilmesi
- Tez No: 731834
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KEMENT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Burn, electrical injury, NPWT
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET AMAÇ: Bu çalışmada amacımız yanık merkezimize elektrik yanığı ile başvuran hastalarda kullanmakta olduğumuz negatif basınçlı yara tedavisi uygulamasının sonuçlarını irdelemekti. MATERYAL –METOD: Bu çalışma hastanemiz yanık ünitesinde prospektif olarak tutulan bir veri tabanı kullanılarak retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ünitemize Ağustos 2008- Aralık 2012 tarihleri arasında elektrik yanığı ile başvuran ve negatif basınçlı yara tedavisi (NBYT) uygulanan tüm hastalar ardışık olarak dahil edilmişlerdir. Çalışmamızda çeşitli nedenlerle NBYT tamamlanamayan ve tedavi sırasında kaybedilen hastalar dışlanmışlardır. Çalışmamızda incelenen veriler şu şekilde sıralanabilir; hastaların demografik özellikleri, eşlik eden co-morbiditeler, hastaların ASA skorları, yanığın oluştuğu yer (ev, işyeri, sokak), yanığı oluşturan elektrik akımının şiddeti (düşük, yüksek gerilim), yanık lokalizasyonları, yanığın derinliği, kapsadığı alanın yüzdesi, amputasyon gereksinimi ve lokalizasyonları, NBYT uygulama endikasyonları, NBYT pansumanı değişim sayısı ve uygulama süresi, uygulama sırasında meydana gelen komplikasyonlar, hastanede yatış süresi, tedavinin sonuçları. Çalışmamızda tedavi sonuçları uygulama endikasyonuna göre tedavi hedefleri gözönüne alınarak başarılı ve başarısız olarak gruplandırılmıştır. Endikasyona göre hedefler; standart yara pansumanları ile kapatılması uygun olmayan derin yanıklar için yaranın grefte veya flebe uygun hale getirilmesi, greft uygulaması sonrası greft kaybı olan hastalar için tekrar grefte uygun hale getirilmesi, enfeksiyon, iskemi gibi durumların geliştiği greftlerde kaybın önlenmesidir. BULGULAR: Çalışmamızda 3'ü (%7,7) kadın, 36'sı (%92,3) erkek olmak üzere toplam 39 hasta değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 34,9 ± 9,78 (aralık 17-63) idi. ASA skorları ve eşlik eden morbiditeler tablo 1 de sunulmuştur. Çalışmamızda yanıkların büyük çoğunluğu yüksek gerilime maruz kalma sonucu oluşmuştu (%92,3). Ortalama yanık yüzdesi 19,33± 9,79 (aralık 4-44) idi. Hastaların % 15,4 (n=6) toplam yanık yüzeyi % 30 ve üzerindeydi. Çalışmamızda NBYT uyguladığımız hastaların tamamını 3. derece elektrik yanıkları oluşturuyordu. Hastaların yanıklarının özellikleri tablo 2 de sunulmuştur. Çalışmamızda NBYT uygulama endikasyonları 27 (%69,2) hastada standart pansumanla granülasyon sağlanamayacak kemik ve/veya tendonun açıkta olduğu derin yanık, 8 (%20,5) hastada greft fiksasyonu amacıyla, 4 (%10,3) hastada greft kaybı sonrası sekonder greftleme şeklindeydi. NBYT uygulaması sonrası derin doku defektlerinin olduğu 27 hastanın 24 ünde (%89), greft kaybı sonrası tekrar greftlenen 8 vakanın 7'sında (%88), greft kaybı sonrası sekonder greftleme ve NBYT uygulanan 4 vakanın tamamında başarı sağlanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızın olumlu bulguları ışığında NBYT uygulamasının ciddi elektrik yanıklarının tedavisinde mevcut konvansiyonel tedavilere katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Ancak çalışmamız elektrik yanıklarında NBYT uygulamasına ilişkin literatürdeki en geniş seriyi oluştursa da retrospektif bir çalışmadır ve sonuçları yapılacak prospektif randomize çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BACKGROUND: In this study, we aimed to evaluate the clinical efficacy and safety of negative-pressure wound therapy (NPWT) in the treatment of the patients with electrical burns. METHODS: This study was retrospectively performed using a database placed prospectively in the burn center of our hospital. All consecutive patients with electrical burns treated using NPWT at our center between August 2008 and December 2012 were included. The treatment results in our study were grouped as successful or unsuccessful considering the treatment objectives in accordance with therapy indications. RESULTS: In total, 39 patients were included in our study; of them, 36 (92.3%) were men. The average age was 34.9±9.8 years (range, 17–63 years). The majority of the patients in our study (92.3%) had been exposed to high voltage electricity. The mean total burned body surface area (TBSA) was 19.3±9.8 (range, 4–44). Six patients (15.4%) had TBSAs ≥30%, 31 (79.5%) had third degree burns, and 8 (20.5%) had fourth degree burns. In our study, indications of NPWT included bone and/or tendon exposed deep wounds that are not suitable for early grafting or flap applications owing to the lack of supporting tissue in 27 (69.2%) patients, graft fixation in 8 (20.5%) patients, and secondary grafting following graft loss in 4 (10.3%) patients. The general success rate of NPWT was 90.7% according to indications and treatment objectives in our study. CONCLUSION: In the light of our results, NPWT may contribute to the present conventional treatments used in severe electrical burns.