Elektrik yanıklı ve diğer yanıklı hastaların kan eser element düzeylerinin karşılaştırılması
To compare blood trace element levels in patients with electrical and other (flame-scald) burns
- Tez No: 86959
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ACARTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Elektrik yanığı, alev-haşlanma yanığı, eser element, Mg ve Fe düzeyi, yanık sonrası ölüm VTT T.C, DOKÜMANTASYON MERKEZÎ, Electrical bum, Flame-scald burn, Trace elements, Levels of Zn, Mg and Fe, postburn dead. vm
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Amaç: Elektrik yanıklı ve diğer yanıklı hastalann(sıcak sıvılarla haşlanma ve alev yanıkları) serum çinko(Zn), bakır(Cu), demir(Fe), magnezyum(Mg) düzeylerinin karşılaştırılması ve elektrik akımının bu elementlerin serum düzeyine olan etkisinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı yamk ünitesinde, yüksek gerilim elektrik yanıklı 17, alev yanıklı 14 ve haşlanma yanıklı 1 hasta çalışmaya alındı. Hastalardan yamk sonrası 1, 4, 8, 13 ve 20.günlerde 5cc venöz kan örneği almdt. Atomik absorbsiyon spektrofotometresi kullanılarak serum Zn, Cu, Mg ve Fe düzeyleri belirlendi. Gönüllü ve sağlıklı 20 erişkin insanın venöz kan örneği ahnarak bu elementlerin normal değerleri belirlendi. Sonuçlann değerlendirilmesi, Ç>Ü.T.F Biyoistatistik anabilim dalında Mann-Whitney U testi ve ki-kare testi uygulanarak yapıldı. Bulgular: Alev-haşlanma yanıklı olguların yamk sonrası 1, 4, 8, 13 ve 20.günlerde ortalama Zn, Cu, Mg ve Fe düzeyleri belirlendi. Tüm günlerde elementlerin serum seviyesinin kontrol grubundan anlamlı derecede düşük olduğu belirlendi(P0,05). Sonuç: Elektrik yanıklı ve alev-haşlanma yanıklı hastaların serum Zn, Cu, Mg ve Fe düzeyleri arasında anlamlı bir fark belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TO COMPARE BLOOD TRACE ELEMENT LEVELS IN PATIENTS WITH ELECTRICAL AND OTHER (FLAME - SCALD) BURNS Purpose:To investigate the serum level of Zn, Cu, Mg, and Fe in electrical bums and other burns(flame and scalds) with effect of electrical flow on theese elements serum levels. Materials and Methods:This study was included 17 high tension electrical burns, 14 flame burns and 1 scald burn patients in Burn Unit of Plastic and Reconstructive Surgery Department at Medical Faculty of Çukurova University. 5cc volume of venous blood were taken on 1, 4, 8, 13 and 20.th days after burn from burn patients. Serum levels of Zn, Cu, Mg and Fe were determinated by atomic absorbtion spectrophotometry. Normal levels of these elemets were measured in venous blood samples of 20 volantery and healty persons. This resuls were analyzed statisticaly by using mann-whitney U test and chi-square test in biostatistic departmant of medical faculty. Findings:Serum levels of elements on all of days in flame-scald burn group were determinated significiantly difference from control group(p0,05). Conclusions: Between serum levels of Zn, Cu, Mg and Fe in flame-scald burn and electrical burn patients were determinated no differance.