1980 sonrası Türk romanında sosyoekonomik yapı ve toplumsal cinsiyet
Socio-economic structure and gender in Turkish novel after 1980
  1. Tez No: 731902
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, toplumsal cinsiyet, feminizm, kadın, erkek, Novel, gender, feminism, woman, man
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Toplumsal cinsiyet, bir insanın biyolojik cinsiyetinden bağımsız olarak toplum içinde kendisine yüklenen kimlikle ilgili bir kavramdır. Ataerkil toplumlarda yönetim ve yönetimin tüm araçları erkin elinde bulunduğu için kadınlar veya kadın gibi görülen kimlikler toplumda etkin rol alamazlar. Erkeklik, tarihten aldığı güçle kadını aĢağılama, dıĢlama, yok sayma, yok etme gibi yollara baĢvurarak egemenliğini sağlamlaĢtırır. Patriarkal otorite olarak da tanımlayabileceğimiz bu düzende, atanmıĢ cinsiyet rolleri hayatın her alanında kendini gösterir. Gündelik hayattan siyasi otoriteye, hukuktan eğitime, sağlıktan ekonomiye kadar çok geniĢ bir yelpazeye yayılan ataerkil hâkimiyetin kadınlarda yarattığı etkileri incelemek için sosyal bilimlerin tüm alanlarında yapılan çalıĢmalar git gide artmaktadır. Edebiyatta da cinsiyet konusundaki çalıĢmalara ağırlık verildiği görülmektedir. Edebiyat; sosyoloji ve tarih gibi disiplinlerle iliĢki içinde incelendiğinde özellikle toplumsal cinsiyet konusunda zengin bir veri tabanı sayılabilir. Toplum ile bağlarını hiçbir zaman koparmayan roman türü, bahsedilen konuda daha zengin bir inceleme alanı sunar. Bir dönemin edebiyatını ele almadan önce yapılacak en önemli adım, o dönemi tarihsel bağlamda sunmak ve sosyolojik özelliklerini saptamaktır. Bu sebeple, 1980 dönemi geniĢ bir çerçevede sunulduktan sonra edebî eserlerin incelenmesine geçilecektir. Bu çalıĢmada, 1980 sonrası Türk romanlarında toplumsal cinsiyetin nasıl ele alındığı, karakterlerin kiĢilikleri ve bakıĢ açılarında kadın-erkek rollerinin nasıl iĢlendiği incelenecektir. ÇalıĢmada özellikle tarihsel ve sosyolojik araĢtırma yöntemleri esas alınacaktır. Söz konusu yöntemler dıĢında disiplinler arası bir çalıĢma yürütülerek antropoloji, psikoloji gibi bilimlerden de yararlanılacak, dolayısıyla eklektik bir yol izlenecektir.
Özet (Çeviri)
Gender is a concept related to the identity attributed to a person in society, regardless of his or her biological sex. In patriarchal societies, since the dominance and all the tools of domination are in the hands of the power, women oridentities that are seen as women can not take an active role in the society. Masculinity strength ensits dominance by resorting to ways such as humiliating, excluding, ignoring and destroying women with the power it receives from history. In this order, which we can also define as patriarchal authority, assigned gender roles manifest themselves in all areas of life. Studies in all fields of social sciences are increasing day by day in order to examine the effects of patriarchal domination, which spans a wide range from daily life to political authority, from law to education, from health to economy. In literature, it is seen that studies on gender are emphasized. Literature; when examined in relation to disciplines such as sociology and history, it can be considered a rich database, especially on gender. The novel genre, which never breaks its ties with society, offers a richer field of study on the subject. The most important step to take before dealing with the literature of a period is to present that period in historical context and to determine its sociological characteristics. For this reason, after the 1980 period is presented in a broad frame work, it will be passed to the examination of literary works. In this study, it will be examined how gender is handled in Turkish novels after 1980, how the roles of men and women are handled in the personalities and perspectives of the characters. In the study, especially historical and sociological research methods will be taken as basis. Apart from the afore mentioned methods, an inter disciplinary study will be conducted and science ssuch as anthropology and psychology will be utilized, so an eclectic path will be followed.