Farklı termal döngü uygulamaları ile hızlandırılmış yaşlandırma tekniğinin restorasyonların mikrosızıntısı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different thermal cycling applications on the microleakage of dental restorations
- Tez No: 731901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ASLI ÖZKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mikrosızıntı, termal döngü, süt dişi, daimi diş, Equia Forte Fil, sınıf I kavite, Microleakage, thermal cycle, deciduous tooth, permanent tooth, Equia Forte Fil
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Klinik uygulamalara ışık tutan laboratuvar deneyleri farklı koşullar oluşturularak diş hekimliğinde materyallerin dayanıklılığını ortaya koymak için de kullanılmaktadır. Termal döngü uygulamaları da yaşlandırma prosedüründe sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Ancak literatürde farklı çalışmalarda farklı döngü ve bekletme sürelerinin kullanıldığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, farklı termal döngü uygulamalarının sınıf I restorasyonlarda yüksek viskoziteli cam iyonomer simanların mikrosızıntısı üzerine etkisini in vitro koşullarda değerlendirerek, termal döngü uygulamalarının standardizasyonuna katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada çekilmiş 130 adet çürüksüz daimi molar ve 50 süt molar dişi kullanıldı. Dişlerin oklüzal yüzeylerinde standardize sınıf I kaviteler hazırlanarak EQUİA Forte Fil dolgu malzemesi ile restorasyonları tamamlandı. Sonrasında her grupta 10 diş olmak üzere daimi dişler de süt dişleri de 5 gruba ayrıldı. Daimi dişler için gruplar: Kontrol grubu; 500, 1000, 5000, 10000 (5 ± 2ºC ve 55 ± 2ºC) döngü ve her grup kendi içinde 15, 30, 60 sn. olarak toplam 13 gruba ayrıldı. Süt dişleri için; Kontrol grubu, 500, 1000, 5000, 10000 (5 ± 2ºC ve 55 ± 2ºC 15 sn) döngü olmakla 5 gruba ayrıldı. Termal döngü uygulamasından sonra dişler pembe soğuk akriliğe gömülerek 24 saat %1 bazik fuksin solüsyonunda bekletildi. Örneklerden alınan kesitlerin mikrosızıntı değerleri stereomikroskop altında incelenerek skorlandı. Her gruptan rastgele seçilen 1 örnek SEM altında görüntülendi. Hem süt hem daimi diş gruplarının karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve çoklu karşılaştırmalarda da Dunn testi kullanıldı. Her bir döngü içinde aynı gruplarda süt dişleri ve daimi dişlerde sızıntı değerlerinin karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Çalışma bulgularına bakıldığında, süt dişi gruplarında artan döngü sayısının mikrosızıntı üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı, daimi dişlerde aynı döngü içerisinde farklı bekletme süresinin zamana göre sızıntı değerleri dağılımları arasında fark yaratmadığı ; 1000, 5000 ve 10000 döngülerde de bekleme sürelerine göre sızıntı değerlerinin farklılık göstermediği bulunmuştur. Daimi dişlerde bekletme süresi aynı, döngü sayılarında artış olan gruplarda; kontrol ve 500 döngü arasında fark bulunmadığı, 1000 döngüden sonra anlamlı farklılık oluştuğu gösterilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, termal döngü ve ile hızlandırılmış yaşlandırma, çeşitli düzeylerde hem süt, hem daimi dişlerdeki restorasyonların mikrosızıntı değerlerini etkilediği görülmüştür. Artan termal döngü uygulamalarının süt dişi restorasyonlarının mikrosızıntıları üzerinde etkisinin olmadığı; daimi dişlerde döngü içerisinde zamana göre sızıntı değerleri dağılımları arasında fark olmadığı; 500, 1000, 5000, 10000 döngü gruplarının hiçbirinde süt dişleri ile daimi dişler arasında sızıntı açısından anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmadaki bulgulara göre, daimi dişlerde aynı döngü sayısı içerisinde bekletme süresine göre sızıntı değerleri dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığından, su banyolarında bekleme sürelerini yüksek tutmak hem cihaz yorgunluğuna hem zaman kaybına sebep olacağı için önerilmemektedir. Daimi diş örnekleri ile yapılan çalışmalar süt dişleri için de fikir oluşturabilir. Bu in vitro çalışma sınırlamaları dahilinde, sadece yüksek sayıda termal döngü uygulamasının, sınıf I restorasyonların mikrosızıntılarında belirgin bir artışa neden olduğunu göstermiştir. Sonuçlara göre bekletme süresinin uzun tutulmasının sonuçları etkilemediği ancak döngü sayısının 500 ila 10000 döngü arasında anlamlı fark oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır. 500 döngü tüm bekleme sürelerinde kontrol grubu ile aynı çıktığı için yaşlandırma deneylerinde döngü sayısı olarak önerilmemektedir, bekleme süresine göre kontrol grubu ile fark yaratmak için en az 1000 döngü gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Aim: Laboratory experiments that shed light on clinical applications are also used in dentistry to demonstrate the durability of materials by creating different conditions. Thermal cycling applications are also a technique frequently used in the aging procedure. However, it has been observed that different cycle and retention times are used in different studies in the literature. The aim of this study is to contribute to the standardization of thermal cycling applications by evaluating the effect of different thermal cycling applications on microleakage of high viscosity glass ionomer cements in class I restorations in vitro. Materials and Methods: 130 caries-free permanent molars and 50 primary molars were used in the study. Standardized class I cavities were prepared on the occlusal surfaces of the teeth and their restoration was completed with EQUIA Forte Fil filling material. Afterwards, permanent teeth and primary teeth were divided into 5 groups, with 10 teeth in each group. Groups for permanent teeth: Control group; 500, 1000, 5000, 10000 (5 ± 2ºC and 55 ± 2ºC) cycles and 15, 30, 60 sec. divided into 13 groups in total. For primary teeth; The control group was divided into 5 groups as 500, 1000, 5000, 10000 (5 ± 2ºC and 55 ± 2ºC 15 sec) cycles. After thermal cycling, the teeth were embedded in cold pink acrylic and kept in 1% basic fuchsin solution for 24 hours. The microleakage values of the sections taken from the samples were evaluated under a stereomicroscope and scored. 1 randomly selected sample from each group was visualized under SEM. Kruskal Wallis test was used for comparison of both primary and permanent teeth groups and Dunn test was used for multiple comparisons. The Mann Whitney U test was used to compare the leakage values of primary and permanent teeth in the same groups in each cycle. After thermal cycling, the teeth were embedded in cold pink acrylic and kept in 1% basic fuchsin solution for 24 hours. The microleakage values of the sections taken from the samples were evaluated under a stereomicroscope and scored. 1 randomly selected sample from each group was visualized under SEM. Kruskal Wallis test was used for comparison of both primary and permanent teeth groups and Dunn test was used for multiple comparisons. The Mann Whitney U test was used to compare the leakage values of primary and permanent teeth in the same groups in each cycle. Results: According to the study findings, the increased number of cycles in primary teeth groups did not have a significant effect on microleakage, and in permanent teeth, different retention times in the same cycle did not make a difference between the distribution of leakage values according to time; It was found that the leakage values did not differ according to the dwell times in 1000, 5000 and 10000 cycles. In the groups with the same retention time in permanent teeth and an increase in the number of cycles; It has been shown that there is no difference between the control and 500 cycles, and there is a significant difference after 1000 cycles. According to the results of the study, it was observed that thermal cycling and accelerated aging affected the microleakage values of both primary and permanent tooth restorations at various levels. Increasing thermal cycling applications have no effect on microleakage of primary tooth restorations; there is no difference in the distribution of leakage values according to time in the cycle in permanent teeth; It was determined that there was no significant difference in leakage between primary teeth and permanent teeth in any of the 500, 1000, 5000, 10000 cycle groups. Conclusion: According to the findings of this study, since there is no statistically significant difference between the distribution of leakage values according to the retention time in the same number of cycles in permanent teeth, it is not recommended to keep the dwell times high in water baths as it will cause both device fatigue and time loss. Studies with permanent tooth samples can also create an idea for deciduous teeth. Within the limitations of this in vitro study, only a high number of thermal cycling applications resulted in a significant increase in microleakage of class I restorations. According to the results, it was concluded that keeping the holding time long did not affect the results, but the number of cycles differed significantly between 500 and 10000 cycles. It is not recommended as the number of cycles in aging experiments since 500 cycles are the same as the control group in all dwell times. It is suggested that at least 1000 cycles are required to make a difference with the control group according to the dwell time.