Yunan tuhaf dalgası: Yorgos Lanthimos sinemasında mekan ve iktidar
The greek strange wave: Space and power in the cinema of Yorgos Lanthimos
- Tez No: 731906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK MEDİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Yunan Tuhaf Dalga Sineması, Mekân, İktidar, İdeoloji, Cinema, Greek Weird Wave Cinema, Space, Power, Ideology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Mekân, sinema tarihinde farklı anlatılarda farklı estetik ve düşünsel motivasyonlar dolayımıyla karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu farklılıkta yönetmenin film dilinin ve anlatı biçiminin yanı sıra sosyo-kültürel ve ideolojik konumlanması da etkilidir. Anlatı stili ve kullanılan dil itibariyle sinema akımlarına bakıldığında ise akıma içkin birtakım özelliklerin yönetmenin film diline tezahür ederek filmsel mekân tasarımında karşılık bulduğu açıktır. Akımlar çerçevesinde sinemasal mekânları ele aldığımızda ekspresyonist filmlerin mekânlarına toplumun içinde bulunduğu sosyo-ekonomik, politik ve kültürel krizden kaynaklı yapıbozucu ve avangard estetiğin, İtalyan yeni gerçekçi filmlerin mekânlarına ise toplumsal gerçekçi ve doğal bir yaklaşımın yansıdığı görülmektedir. Buradan anlaşıldığı üzere sinemasal mekân tasarımı, farklı yaklaşımlar, ideolojiler ve estetik kaygıların sonucuyla şekil almaktadır. Bu durum farklı disiplinler ve kavramların devreye sokularak mekâna dair çok boyutlu okuma yapmayı gerekli kılmaktadır. Bu çalışma bu sorunsaldan hareketle mekânı, iktidar ve ideoloji ekseninde anlamlandırmayı ve tartışmayı amaçlamaktadır. Bu amacı edimselleştirmek adına kapsam ve sınırlılık çerçevesinde çalışmada Yunan Tuhaf Dalga Akımı yönetmenlerinden Yorgos Lanthimos sinemasına ve film-dünyasında tasarladığı sinemasal mekânlara odaklanıldı. Lanthimos'un filmsel mekânlarının iktidar ve ideolojiyle analojik bir ilişki kurduğu varsayımından hareketle DogTooth (2009), The Lobster (2015), The Favourite (2018) filmleri çalışmanın araştırma nesnesi olarak belirlendi. Filmleri incelemek adına göstergebilimsel ve sosyolojik analiz yöntemi kullanıldı. Nitel bir tasarıma sahip olan bu çalışmada sonuç olarak Lanthimos'un filmsel mekânlarını inşa ederken iktidarı ve ideolojiyi temel aldığı, bu kavramlar ile politik bir filmsel-dünyayı imlediği bulgulandı.
Özet (Çeviri)
Space appears in the history of cinema through different aesthetic and intellectual motivations in different narratives. The socio-cultural and ideological positioning of the director, as well as the film language and narrative style, is also effective in this difference. When we look at the cinema movements in terms of narrative style and language used, it is clear that some features inherent in the movement are manifested in the director's film language and correspond to the design of the filmic space. When we consider the cinematic spaces within the framework of the movements, it is seen that the deconstructive and avant-garde aesthetics arising from the socio-economic, political and cultural crisis of the society are reflected in the spaces of the expressionist films, and a social realistic and natural approach is reflected in the spaces of the Italian neo-realistic films. As it is understood from here, the design of cinematic space takes shape as a result of different approaches, ideologies and aesthetic concerns.This situation necessitates multidimensional reading of space by introducing different disciplines and concepts. Based on this problematic, this study aims to make sense of and discuss space in terms of power and ideology. In order to actualize this aim, within the framework of scope and limitation, the study focused on the cinema of Yorgos Lanthimos, one of the directors of the Greek Strange Wave Current, and the cinematic spaces he designed in the film-world. Based on the assumption that Lanthimos' filmic spaces establish an analogical relationship with power and ideology, the films DogTooth (2009), The Lobster (2015), The Favorite (2018) were determined as the research object of the study. Semiotic and sociological analysis methods were used to analyze the films. As a result, in this study, which has a qualitative design, it was found that Lanthimos was based on power and ideology while constructing his filmic spaces, and with these concepts, he implied a political filmic-world.