Kuyud-ı kadim arşivindeki 416 numaralı deftere göre Kuzey Yunanistan'da Osmanlı vakıfları
Ottoman charitable foundations in Northern Greece according to register of 416 in the arhcive in Kuyud-i kadim
- Tez No: 731905
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Osmanlı, Kuzey Yunanistan, Serez, Kavala, Drama, Demirhisar, Gümülcine, Zihne, Yenice-i Karasu, Foundations, Ottoman, Northern Greece, Siderokastro, Serres, Komotini, Kavala, Drama
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Vakıflar dini gerekçeler ön planda tutularak toplumun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş kurumlardır. Bu çalışma yaklaşık beş asır Osmanlı toprağı olmuş olan Kuzey Yunanistan'da kurulmuş olan Osmanlı vakıflarının tespiti önem arz etmektedir. Kuyud-ı Kadim arşivindeki 416 numaralı Siroz evkâf defterinde Timurhisar, Yenice-i Karasu, Kavala, Serez, Drama, Zihne, Gümülcine, Mekri ve İnöz şehirlerinde kurulan vakıfları bir arada görmemiz mümkündür. Siroz evkâf defterini incelerken bu defter sayesinde vakfa bağlı köyler, cemaatler ve mahalleler hakkında bilgi sahibi olarak bölgenin nüfusuna da erişebilme imkânımız olmuştur. Ayrıca bu vakıf defteri sayesinde köylerde ekilen tarım ürünleri ve elde edilen başka alanlardaki ekonomik faaliyetlere de ulaşabilmemiz mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The foundations, they are institutions established to meet the needs of society by prioritizing religious reasons. This study is of great importance for the Ottoman foundations in Northern Greece, which has had an Ottoman atmosphere for nearly five centuries.It is possible to see Timurhisar, Yenice-i Karasu, Kavala, Serez, Drama, Zihne, Komotini, Mekri and İnöz protection foundations together in the 416 Siroz foundations registers in the Kuyud-ı Kadim Archive. While examining the Siroz foundations registers, we were able to reach the population of the region by getting information about the villages, communities and neighborhoods connected to the foundation, thanks to this book.In addition, thanks to this foundation registers, agricultural products planted in villages and It is also possible to reach economic activities in other fields.