İleri yaş ve engelli turizmi kapsamında erişilebilir hastane mimarisinin incelenmesi: SCÜ Sıcak Çermik FTR Hastanesi
Examination of accessible hospital architecture within the scope of tourism for the aged and disabled: SCU Sıcak Çermik FTR Hospital
  1. Tez No: 731919
  2. Yazar: GÖKHAN TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURPERİHAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Architecture, Health Care Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, İleri Yaş ve Engelli Turizmi, Erişilebilirlik, Erişilebilir Hastane Mimarisi, Health Tourism, Tourism for the Elderly and Disabled, Accessibility, Accessible Hospital Architecture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sağlığına kavuşmak isteyen insanların ikamet ettikleri bölgeden, başka bölgelere tedavi amacıyla gitmeleri sağlık turizmi kavramını ortaya çıkarmıştır. Günümüzde özellikle de gelişmekte olan ülkelerin odak noktası olan sağlık turizmi, ekonomik olarak da ülkelere katkı sağlayan stratejik öneme sahip bir sektördür. Sağlık turizminin türlerinden olan ileri yaş ve engelli turizmi, küresel ölçekte hızla yaşanan nüfus, tüketicilerin profilleri, istek ve beklentilerinin değişmesi, artan kronik ve yaşlılığa bağlı hastalıkların etkisiyle birlikte niş bir alan olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşlı ve engelliler gerek turizm faaliyetlerinde gerekse günlük yaşamlarında erişilebilirliğe ilişkin birçok sorun yaşamaktadırlar. Herhangi bir ürünün veya hizmetin ileri yaştaki kişiler ve engelliler dahil herkes tarafından ulaşılması amacı erişilebilirlik kavramını ortaya çıkarmıştır. Erişilebilirlik kavramı tüm fiziki alanları kapsamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin fizik koşullarının ve mimarisinin erişilebilirlik açısından değerlendirilmesi ve sunulan önerilerle ileri yaş ve engelli turizmi açısının potansiyelinin ortaya konulmasıdır. Çalışmanın yönteminde tarama, betimleme ve mekânsal analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmada evrensel veriler çerçevesinde yürürlükteki standartlar incelenmiş olup, hastane mimarisinin erişilebiliğinin değerlendirilmesinde dokuz adet kriter belirlenmiştir ve bu kriterlerle göre yerinde ve hastane planı üzerinden incelemeler yapılmıştır. Hastanenin belirlenen kriterlere göre mimari açısından erişilebilirliği incelendiğinde, engelli rampası, asansör, havuz asansörü, engelli tuvaletleri, ortopedik engelli için düzenleme, görme engelli için düzenleme, işitme engelli için düzenleme, yüzey uygulamaları, kaldırım uygulamaları ve otopark uygulamaları kriterlerine uygun olmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak ileri yaş ve engelli bireyler için fiziki çevrenin ve ortamın fiziksel engel olmaması için hastane mimarisinin erişilebilirlik standartları doğrultusunda tasarlanması ve gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda FTR Merkezi çevresine yapılacak kaldırımlar ve bu kaldırımlara entegre hissedilebilir yüzey uygulamaları ile rampalar uygulandığı zaman, engellilere özel bir otopark alanı oluşturulduğunda, bina girişlerindeki rampaların erişilebilirlik standartlarına uygun şekilde tasarlandığında, hol, koridor gibi ortak alanlara gerekli işaretlemeler ile birlikte xv hissedilebilir yüzey uygulamaları yapıldığında, asansörlerin ve merdivenlerin erişilebilirlik standartlarına uygun şekilde yeniden revize edildiğinde, biri bayan biri bay olmak üzere en az iki adet engelli tuvaleti yapıldığında; Sivas Sıcak Çermik Termal bölgesinde bulunan, hastane içi termal altyapıya sahip olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin ileri yaş ve engelli turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of health tourism has revealed that people who want to regain their health go from their region of residence to other regions for treatment purposes. Today, health tourism, which is the focal point of especially developing countries, is a strategically important sector that also contributes to countries economically. Tourism for the elderly and disabled, which is one of the types of health tourism, emerges as a niche area with the effect of the rapidly living population on a global scale, the profiles of consumers, the change in their wishes and expectations, and the effect of increasing chronic and old age-related diseases. Elderly and disabled people experience many problems regarding accessibility both in tourism activities and in their daily lives. The aim of reaching any product or service by everyone, including the elderly and the disabled, has revealed the concept of accessibility. The concept of accessibility covers all physical areas. The aim of this thesis is to evaluate the physical conditions and architecture of Sivas Cumhuriyet University Physical Therapy and Rehabilitation Center in terms of accessibility and to reveal the potential of elderly and disabled tourism with the suggestions presented. Scanning, description and spatial analysis techniques were used in the method of the study. In the study, the standards in force were examined within the framework of universal data, and nine criteria were determined in the evaluation of the accessibility of the hospital architecture. When the architectural accessibility of the hospital is examined according to the determined criteria, it has been observed that it does not comply with the criteria of disabled ramp, elevator, pool lift, disabled toilets, arrangement for orthopedically disabled, arrangement for the visually impaired, arrangement for the hearing impaired, surface applications, pavement applications and parking applications. As a result, hospital architecture should be designed in line with accessibility standards and necessary infrastructure works should be done so that the physical environment and the environment are not physical barriers for elderly and disabled individuals. In this context, when the sidewalks to be built around the FTR Center and integrated tangible surface applications and ramps are applied to these sidewalks, a special parking area is created for the disabled, the ramps at the building entrances are designed in accordance with the accessibility standards, and the tactile xvii surface applications are made with the necessary markings in common areas such as halls and corridors, When elevators and stairs are revised in accordance with accessibility standards, at least two toilets for the disabled, one for women and one for men, are built; It is thought that the Physical Therapy and Rehabilitation Center, which is located in Sivas Hot Çermik Thermal region and has in-hospital thermal infrastructure, will have an important potential in terms of tourism for the elderly and disabled.