Antalya yöresindeki yaylaların sağlık turizmine katkısı
Contribution of highlands in Antalya region to health tourism
- Tez No: 845441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AYDIN CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Turizm, Health Education, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Yayla Turizmi, Antalya, Sağlık Alt Boyutu, Health Tourism, Highland Tourism, Antalya, Health Sub-Dimension
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Eko turizm, çevreyi korumayı esas alan ve ziyaret edilen bölgede yaşayan yerel halkın bütçesine katkı sağlama amacı taşıyan bir turizm türüdür. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan ve eko turizmin bir çeşidi olan yayla turizminin, alternatif turizminde içinde bulunan sağlık turizmi ile birlikte geliştirilmesi Antalya bölgesi için büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizin sağlık turizminden sağladığı gelir, döviz girdisi arttırılabilir. Bölgede turizm 12 aya yayılarak turizm endüstrisinde istihdam sayını çoğaltabilir. Aynı zamanda Antalya bölgesinde sağlık turizminin üçüncü alt çeşidi olan ileri yaş ve engelli turizmi geliştirilebilir. Bu kapsamda bölgedeki yaylaların geliştirilerek sağlık turizmine katkı sağlayabilmesi için turizm faaliyetine katılan kişiler ve yerel halkın görüşleri önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasın da Antalya yöresinde yaylaların sağlık turizmine katkı sağlayıp sağlamayacağı konusunda katılımcıların görüşlerinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak turizm ve sağlık turizmine değinilmiştir. Bir sonraki bölümde ise eko turizm ve çeşitleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise yöredeki yaylalar ve özellikleri aktarılmıştır. Son bölümde de araştırmanın yöntem ve bulgularına yer verilmiştir. Araştırma için 479 ölçek formu SPSS 15.0 (2006) programında analiz edilmiştir. Güvenilirlik analizi, normallik testleri uygulanarak sonrasında bağımsız örneklem T-testi, One-Way Anova ve Games-Howell çoklu karşılaştırma testleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların geneli yaylaların sağlık turizmine olumlu katkıları olacağını ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Eco tourism is a type of tourism that is primarly focused on environmental conservation and aims to contribute to the budget of the local public in the visited area. The development of highland tourism which has been positive effects on human health, and is a variety of ecotourism, with health tourism within alternative tourism, is of great importance for the Antalya region. Our country can be increased health tourism the revenues and foreign currency inputs. Tourism in this region by extending throughout the year can lead to numbers of employment in the tourism industry. Additionally, the development of advanced age and disabled tourism, which is the third kind of health tourism in the Antalya region, is feasible. In this context, the opinions of individuals participating in tourism activities and the local community are crucial for the development of highlands to contribute to health tourism. This study aims to measure the opinions of participants regarding whether the highlands in Antalya region will contribute to health tourism or not. In this context, firstly has been described tourism and health tourism notions. The next section contains information about eco tourism and its various types. In the third section, are presented highlands in the region and their particularities. The final section includes details about the research methodology and evidences. The research involved the analysis of 479 survey forms using the SPSS 15.0 (2006) program and have been conducted reliability analysis, normality tests, independent samples T-test, one-way ANOVA, and Games-Howell post hoc multiple comparison. According to the obtained results, the majority of participants indicate that highlands will have positive contributions to health tourism.