Okul yöneticilerinin sosyal yeterlik ve sosyal sonuç beklenti düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
School administrators on variables of social efficacy and social outcome expectation levels
  1. Tez No: 732077
  2. Yazar: SERAP KUYUBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticileri, Sosyal Sonuç Beklentisi, Sosyal Yeterlik, school administrators, social efficacy, social outcome expectation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgütlerin istenilen amaca ulaşmasında yönetici boyutundaki sosyal yeterlikler büyük öneme sahiptir. Bununla birlikte yöneticinin sosyal sonuç beklentilerinin yüksek düzeyde olması da yöneticinin sosyal yeterliklerinin yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu nedenle sosyal etkileşimlerin yoğun olarak yaşandığı okulların yöneticilerinin de başarılı yönetim sergileyebilmesi için sosyal yeterlik ve sosyal sonuç beklenti düzeylerinin yüksek olması beklenir. Bu araştırmanın temel amacı da okul yöneticilerinin hem sosyal yeterlik ve hem de sosyal sonuç beklenti düzeylerini çeşitli değişkenlere göre inceleyerek alana katkı sağlamaktır. Kavramsal çerçevesi temellerini Sosyal Bilişsel Öğrenme Kuramına dayandırılarak oluşturulan bu araştırma, literatür taraması yapılarak ilişkisel tarama modeli ile tasarlanan betimsel özellikteki nicel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma gurubunu Kayseri ili Kocasinan, Hacılar, İncesu, Melikgazi, Talas ilçelerinde her türdeki okul kademesinde görev yapan, seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 293 okul yöneticisi (Müdür, Müdür Başyardımcısı, Müdür Yardımcısı) oluşturmaktadır. Araştırma verilerini“Sosyal Yeterlik ve Sosyal Sonuç Beklenti Ölçeğiyle”elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney U-testi, Spearman Korelasyon Testi, Kruskal Wallis H-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul yöneticilerinin sosyal yeterlik ve sosyal sonuç beklenti düzeyleri yüksektir. Ayrıca okul yöneticilerinin sosyal yeterlik ve sosyal sonuç beklenti düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ek olarak soysal sonuç beklenti düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği, okul yöneticilerinin sosyal yeterlik düzeyleri ve sosyal sonuç beklenti düzeylerinin kurum türüne göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği; bununla birlikte sosyal yeterlik ve sosyal sonuç beklenti düzeylerinin kıdem, kademe, mesleki alan ve görev türüne göre ise farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The social competencies of the administrator are of great importance to organizations in achieving their purpose.However, the high expectations of social outcomes of the manager also indicate that the social competencies of the manager are high. Therefore, social efficacy and social outcome expectations are expected to be high so that administrators of schools with extensively experienced social interactions can also demonstrate successful management. The main purpose of this research is to contribute to the field by examining both social efficacy and social outcome expectation levels of school administrators based on various variables. Based on the fundamentals of the conceptual framework of Social Cognitive Learning Theory, this research is quantitative research in the descriptive property designed by the literature scanning model. The study group constitutes 293 school administrators (Principal, Principal Superintendent, Deputy Principal) in Kayseri province, Kocasinan, Pilgrims, Incesu, Melikgazi, Talas counties, serving at all kinds of school levels, identified by unselected sampling method. Data from the research is generated by the“Social efficacy and Social Outcome Expectation Scale.”Analysis of the data used arithmetic average, standard deviation, Mann Whitney U-test, Spearman's Correlation Test, Kruskal Wallis H-test. According to research results, school administrators have high levels of social efficacy and social outcome expectation. It also found that there was a moderate relationship between school administrators' social efficacy and social outcome expectation levels in a positive direction. In addition, genealogical outcome expectation levels differ significantly based on gender variability; however, social efficacy and social outcome expectation levels were not differentiated by seniority, tier, professional space, and task type.