Fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik görüşleri
Science teachers' opinions on sociobility issues
- Tez No: 732104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ÖNER ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Öğretmenleri, Fen Eğitimi, Sosyo-bilimsel Konular, Science Teachers, Science Education, Socio-scientific Issues
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik görüşlerini, belirlenmesidir. Çalışma 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Kayseri il merkezindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan (18 kadın, 8 erkek) toplamda 26 fen bilimleri öğretmeni ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak açık uçlu anket sorularından yararlanılmıştır. Çalışmada nitel araştırma deseninden olan fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizinden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonucunda araştırmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konuları doğrudan fen bilimleri ile ilişkilendiremedikleri, sosyobilimsel konu kavramının tanımı, içeriği hakkında farkındalıklarının kısmen yeterli olduğu, bu konulardaki bilgilere çoğunlukla internet ve medya üzerinden ulaştıkları sonucuna varılmıştır. Bazı fen bilimleri öğretmenlerinin eğitim fakültelerinde lisans eğitimleri boyunca sosyobilimsel konular ve öğretimiyle ilgili herhangi bir ders almadıkları, var olan derslerin içeriğinde sadece bazı sosyobilimsel konularla ilgili bilgi sunulduğu tespit edilmiştir. Bazı fen bilimleri öğretmenlerinin ise lisans veya yüksek lisans eğitimleri boyunca sosyobilimsel konuların öğretimiyle ilgili eğitim aldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Fen bilimleri ders kitapları ve öğretim programında sosyobilimsel konulara yeterince yer verilmediği, sosyobilimsel konuların nasıl öğretileceğiyle ilgili öğretmeni bilgilendirecek içeriğin olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur. Bu öneriler; fen bilimleri öğretmenlerine sosyobilimsel konuların hizmet içi eğitimlerle öğretilmesi; sosyobilimsel konuların ortaokul programında seçmeli ders olarak programa eklenmesi; fen bilimleri öğretim programlarında sosyobilimsel konuların etik-ahlaki boyutlarına hem çevre tarafından hem de Milli Eğitim tarafından sosyobilimsel çalışmaların desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılması şeklindedir
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to provide information about the vision of science teachers on socioscientific issues. The research was conducted with 26 science teachers (18 women, 8 men) working in schools affiliated with the Ministry of National Education in downtown Kayseri in the academic year of 2020-2021. Open-ended questions were used as a data collection tool in the research. Qualitative research design was used in the research. Content analysis was used in the analysis of the qualitative data in the research. It was concluded that the science teachers who participated in the research could not directly associate socioscientific issues with science. It has been concluded that obtain information on these issues via the internet and the media. It has been found that a few science teachers did not take courses related to socioscientific issues during their bachelor. It has been concluded that some science teachers received training on socioscientific issues during their bachelor and master's degree. It has been concluded that socioscientific issues are not sufficiently included in the science workbooks and curriculum. Advice has been provided with suggestions regarding result of the research. These recommendations are; organizing internal training courses to science teachers on socioscientific issues; adding optional lessons under the title of socioscientific issues in the secondary education program in faculties of education; conducting studies in support of socioscientific studies by the environment of the student and the National Education in order to make it easier to social science issues in the ethical-moral dimensions of in science curriculum.