Sekizinci sınıf basınç konusunun STEM temelli ders etkinlikleriyle işlenişi hakkında öğrenci görüşleri
Eighth grade student opinions on the treatment of the pressure with STEM-based course activities
  1. Tez No: 732157
  2. Yazar: BÜŞRA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, STEM eğitimi, Nitel Araştırma, Fenomenoloji, basınç konusu, sekizinci sınıf, Science, STEM education, Qualitative Research, Phenomenology, the subject of pressure, eighth grade
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırma, basınç ünitesinin STEM uygulamalarıyla işlenişi hakkındaki öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi, desen olarak ise fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırma verilerini 2018-2019 eğitim öğretim yılı, Kayseri iline bağlı bir ortaokulda öğrenim görmekte olan sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme, gözlem ve doküman incelemesi kullanılarak veri çeşitlemesi yapılmıştır. Otuz öğrenci araştırmacı tarafından dört hafta boyunca gözlemlendikten sonra öğrencilere doküman analizi formu uygulanmıştır. Sonrasında ise not ortalaması bakımından üçte biri fen derslerinde ortalamanın üstünde, üçte biri ortalamanın altında, üçte biri ise orta düzeyde olmak üzere beşi erkek, dördü kız olan dokuz öğrenci belirlenerek görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler katılımcılardan onay alınarak ses kayıt cihazıyla kaydedilmiştir. Ses kayıtları araştırmacı tarafından metne döküldükten sonra verilerin analizinde kod, kategori ve tema oluşturularak içerik analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada öğrenciler yaparak yaşayarak uygulamalı öğrenme gerçekleştirdikleri için, STEM uygulamalarının öğrenme açısından kolaylık sağladığı, öğrencilerin psikomotor, iletişim ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirerek kalıcı öğrenme sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin akademik başarılarının arttığı, STEM uygulamalarının derslere entegre edilmesinin yararlı olacağı da çalışmanın sonuçları arasındadır. Bu sonuçlardan yola çıkarak STEM uygulamaları, fen bilimleri dersi kapsamındaki bütün kazanımlara entegre edilebileceği önerisinde bulunulmuştur. Ayrıca öğrenciler dışında öğretmen veya öğretmen adaylarının da görüşleri alınarak çalışmanın derinleştirilebileceği önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the views of eighth-grade students in Kayseri in 2018-2019 about the processing of the Pressure unit within the scope of science courses with STEM applications. In the study, qualitative research method and phenomenological design were preferred. Data diversity was completed by using semi-structured interviews, observation, and document reviews to collect in-depth information and increase internal validity. After 30 students were observed by the researcher a document analysis form was applied to the students. After the interview of nine students, one-third of them were above the average in science courses, one-third was below, and one-third was at the intermediate level in terms of grade point average. After the audio recordings with the consent of the participants were transcribed and content analysis was used by creating code, category, and theme in the analysis of the data. Based on conclusion, STEM applications provide convenience in terms of learning, as students perform applied learning by doing and experiencing, and provide permanent learning by improving students' psychomotor, communication, and critical thinking skills. In addition, the academic success of the students increased and the integration of STEM applications into the lessons was beneficial. Based on these results, it has been suggested that STEM applications can be integrated into all acquisitions within the scope of science course. In addition, it was suggested that the study could be deepened by taking the opinions of teachers or teacher candidates besides the studens.