Küresel ticaret savaşlarının Türkiye ekonomisine etkisi
Impact of global trade wars on the Turkish economy add
  1. Tez No: 732158
  2. Yazar: KÜBRA EKLEME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YÜCESAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Savaşları, Dış ticaret, Trade Wars, Foreign Trade
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Antik medeniyetlerden günümüz modern küresel ekonomik sistemine kadar geçen uzun tarihsel süreç içerisinde ülkeler arasındaki ticari faaliyetler sürekli olarak gelişim göstermiştir. Bu uzun ve karmaşık tarihsel gelişim sürecinin bazı dönemlerinde dış ticaret faaliyetlerinin çeşitli nedenlerle engellendiği ya da sınırlandığı görülmektedir. Dış ticarette korumacı politikaların öne çıktığı bu gibi dönemleri ticaret savaşları olarak isimlendirmek mümkündür. Ticaret savaşları olarak isimlendirilen olgu dünyanın giderek küreselleşme eğilimine girmesi ile daha bariz yaşanır ve anlaşılır bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları birçok ekonomiyi etkilemiştir. Çalışmamızın amacı küresel dış ticaret savaşlarının Türkiye'yi nasıl etkilediğini doküman analizi yönteminden faydalanarak ortaya koymaktır. Geniş literatür özetlemesi ve uluslararası kurumların ticaret savaşları üzerine yayınladıkları raporlar doğrultusunda varılan sonuçla küresel ticaretlerin devam etmesi durumunda belirsizlikler artacak, kur şokları yaşanacak ve dış ticaret olumsuz etkilenecektir yönündedir. Elde ettiğimiz dış ticaret verileri de söz konusu beklentilere paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the long historical process from ancient civilizations to today's modern global economic system, commercial activities between countries have continuously developed. In some periods of this long and complex historical development process, it is seen that foreign trade activities have been prevented or limited for various reasons. It is possible to call such periods when protectionist policies come to the fore in foreign trade as trade wars. The phenomenon called trade wars is becoming a more obvious and understandable concept as the world is increasingly turning to globalization. Especially in recent years, the trade wars between the US and China have affected many economies. The aim of our study is to reveal how global foreign trade wars affect Turkey by using document analysis method. In line with the summary of the extensive literature and the reports published by international institutions on trade wars, the conclusion reached is that if global trade continues, uncertainties will increase, exchange rate shocks will be experienced and foreign trade will be adversely affected. The foreign trade data we have obtained are in line with these expectations.