Ekonomi politik kuram bağlamında yerel medyanın sorunları: Antalya örneği
Problems and issues of the local journalism and media in the context of political economy theory: Based on the sample of Antalya city, Turkey
  1. Tez No: 732184
  2. Yazar: TAYFUR MURAT EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel basın, Haber, Etik, Ekonomi politik kuram, Medya, Local press, News, Ethics, Economic Political Theory, Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yerel basın, merkezden uzakta yaşam sürenlerin bütüne entegre olmasında önemli rol oynamaktadır. Yöneten, yönetilen arasında kurduğu köprü, gücü yeterli olmayanlar için yarattığı hak arayışı zemini ile demokrasinin toplumda kökleşmesine ve gelişmesine katkı sunmaktadır. Bununla beraber yerelde önemli birtakım konuları, ülke gündemine oturtma yeteneğine sahip olabilmektedir. Ancak ülkemizde yerel basın, olması gereken bu ideal yapısından ve gücünden uzak görünmektedir. Birincil gayesi kamu yararı olması gereken yerel basının özgürlük, sansür, otosansür, ekonomik yetersizlikler, gazetecilerin özlük hakları, liyakat, eğitim, güven, kabul görme ve mülkiyet yapısıyla ilgili sorunları mevcuttur. Yerel basının, sahiplerinin kişisel çıkarları için kullandığı, reklam ve tanıtım işlerinin haber gibi sunulduğu, siyasilerin sadece seçimden seçime hatırladığı bir yapıdan, gerçek ve saf gazetecilik yapısına dönüşümü için ekonomik bağımsızlık başta olmak üzere diğer sorunların da bir bütün halinde ele alınarak çözüm için ciddi adımlar atılması gerekmektedir. Antalya örneğini baz alarak Eleştirel Ekonomi Politik Kuram bağlamında yerel basının tüm bu problemlerini ele almayı amaçlayan bu çalışmada, Antalya'da görev yapan 32 gazeteciyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen sonuçlar, betimsel analiz tekniği kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen veriler bağlamında çıkan bulgulara göre yerel medyanın yaşadığı sorunlar, birbiriyle bağlantılı 12 farklı tema halinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The local journalism and media play a significant role in integrating those who live far from the central part of the country. It contributes to the rooting and development of democracy in society with the bridge it builds between the ruler and the ruled and the ground for the pursuit of rights it creates for those with insufficient power. The local journalism and media have the ability and power to get some local issues on the public agenda via widespread media coverage. However, the local journalism and media in our country seem to be far from this ideal structure and power. The local journalism and media, whose primary aim should be the public interest, have serious problems with issues such as freedom, censorship, self-censorship, economic inadequacies, personal rights of journalists, merit, education, trust, acceptance and the property structure. Furthermore, the local journalism and media are widely used for personal interests of its owner, advertisements and promotions are presented like news and the politicians realize the significance of it only during election times so in order for the local press to transform from such a corrupt structure to a structure of genuine and pure journalism, serious steps and measures should be taken for a solution by considering all the related problems as a whole, particularly the problem of economic independence. In this study, semi-structured in-depth interviews were conducted with 32 journalists working in Antalya, one of the largest cities in Turkey, in order to address all these problems of the local press in the context of Critical Political Economy. The results obtained from these interviews are analyzed using the descriptive analysis technique. According to the findings at the end of the research, the problems experienced by the local media are explained in 12 separate topics related to each other.