Yerel basında siyasal iletişim içerikleri: Akdeniz Gerçek, Hürses, Lider gazeteleri örneği
Political communication contents in the local press: The case of Akdeniz Gerçek, Hürses, and Lider newspapers
- Tez No: 914315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politik, Siyasal İletişim, Yerel Basın, Yerel Seçim, Söylem Analizi, Antalya, Political Economy, Political Communication, Local Media, Local Elections, Discourse Analysis, Antalya
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkiye'de yerel basının adayların siyasal iletişim stratejilerini medya sahiplik yapısına göre nasıl temsil edildiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın odak noktası, Antalya'da yayımlanan Akdeniz Gerçek, Hürses ve gazetelerinin yerel seçimlerden önceki üç hafta ve seçimlerden sonraki bir hafta boyunca yayımlanan baş sayfa haberleridir. Toplam bir aylık süre zarfında incelenen bu gazeteler, farklı ideolojik eğilimlere sahip olmaları nedeniyle seçilmiştir ve bu sayede haber dilindeki farklılıklar ve öncelikler üzerine kapsamlı bir analiz yapılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, gazetelerin baş sayfalarında yer alan haberler söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu süreçte, haberlerin analizi yapılarak adayların siyasi iletişim stratejileri, mesajları ve temsilleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, adayların medya aracılığıyla seçmenlere nasıl bir imaj sunduklarını ve haberleri sunuş biçimlerini ortaya koymuştur. Özellikle, adayların vaatlerinin, seçmenlere verilen mesajların detaylı bir şekilde analizi yapılmıştır. Tez kapsamında, Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Hakan Tütüncü ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Muhittin Böcek'in seçim sürecindeki haberleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu karşılaştırma, her iki adayın medyada nasıl temsil edildiğini, hangi konulara vurgu yapıldığını ve haber kurgusu içinde aday imajlarının nasıl şekillendirildiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Ayrıca, her iki adayın medya aracılığıyla seçmenlere verdikleri mesajların tonundaki farklılıklar medya sahiplik ilişkisi bakımından incelenmiştir. Yerel Basın ve Siyaset ilişkilerinin ele alındığı birinci bölümde; yerel basının sorunları ve yaşadığı zorluklar ele alınırken gerek Türkiye gerekse Antalya'da yerel basının gelişimi de yer almaktadır. Siyasetin yerel basın üzerindeki etkisi ve yerel basının siyaseti etkileme gücü de bu bölümde irdelenmektedir. İkinci bölümde Siyasal İletişimin Temelleri ve Faaliyetleri ile siyaset ve iletişim kavramına odaklanılmış, siyasal iletişimin gelişimine ve siyasal iletişimin aktörlerine de bu bölümde yer verilerek siyasal iletişime dair çerçeve bu bölümde sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise Van Dijk'ın söylem analizi yöntemiyle haberlerin makro ve mikro yapıları incelenmiş, farklı ideolojik eğilimlere sahip gazetelerin haber temsilleri medyanın eleştirel ekonomi politiği çerçevesinde değerlendirilmiştir. Analizin bu kısmında, gazetelerin ekonomi politik bağlamda adayların siyasal iletişim stratejilerini yansıtmada ne denli etkili olup olmadığı konusunda cevap arayışı içinde olunmuştur. Bu şekilde, medya organlarının siyasi eğilimlerinin ve ekonomi politik açıdan piyasada konumlanma biçiminin haberlerin sunumuna nasıl yansıdığı ve okuyucuların bu süreçte nasıl yönlendirildiği daha net bir şekilde ortaya konulmuştur. Sonuç olarak bu tez, yerel basının seçim sürecindeki rolünü ve adayların siyasal iletişim faaliyetlerinin medya aracılığıyla nasıl temsil edildiğini eleştirel ekonomi politik kuram çerçevesinde derinlemesine incelemektedir. Antalya'daki yerel seçimler özelinde yapılan bu araştırma, açık ya da örtük propaganda izlerinin peşine düşerek, yerel basının ekonomi politik açıdan konumlandığı yerde propaganda tonunun değişip değişmediğine, haber metinlerinde siyasal iletişim faaliyetinde medya sahiplik yapısının belirleyici unsur olup olmadığına ilişkin soruların cevaplarını bulmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to examine how local media in Turkey represent the political communication strategies of candidates based on the structure of media ownership. The focus of the research is the front-page news published during the three weeks prior to and the week following the local elections in Akdeniz Gerçek, Hürses, and Gazete Antalya, newspapers circulating in Antalya. These newspapers were selected due to their differing ideological orientations, enabling a comprehensive analysis of variations and priorities in news language. In the first stage of the research, the front-page news of these newspapers was analyzed using discourse analysis methods. The analysis evaluated the political communication strategies, messages, and representations of the candidates. This evaluation revealed how candidates projected their image to voters through media and how the news was framed. Particular emphasis was placed on analyzing the candidates' promises and the messages delivered to voters in detail. Within the scope of the thesis, the election news concerning the People's Alliance Antalya Metropolitan Municipality Mayor Candidate Hakan Tütüncü and the Republican People's Party (CHP) Antalya Metropolitan Municipality Mayor Candidate Muhittin Böcek were comparatively analyzed. This comparison aimed to reveal how both candidates were represented in the media, which topics were highlighted, and how their images were constructed within the narrative of the news. Additionally, the differences in tone of the messages delivered to voters by both candidates through the media were examined from the perspective of media ownership relations. In the first chapter, which addresses the relationship between local media and politics, the challenges faced by local media and its development both in Turkey and Antalya are discussed. The chapter also examines the influence of politics on local media and the power of local media to impact politics. The second chapter focuses on the foundations and practices of political communication, exploring the concepts of politics and communication. It also presents a framework for political communication by covering its development and the key actors involved. In the third chapter, the macro and micro structures of the news were analyzed using Van Dijk's discourse analysis method. The representation of news by newspapers with differing ideological orientations was evaluated within the framework of the critical political economy of media. This part of the analysis sought answers regarding the effectiveness of newspapers in reflecting candidates' political communication strategies within an economic- political context. In doing so, it was made clearer how the political inclinations of media organizations and their positioning within the market from an economic-political perspective influence the presentation of news and how readers are guided through this process. In conclusion, this thesis provides an in-depth examination of the role of local media in the electoral process and how candidates' political communication activities are represented through the media within the framework of critical political economy theory. Focusing on the local elections in Antalya, this research has pursued traces of explicit or implicit propaganda to answer questions about whether the tone of propaganda shifts depending on the economic-political positioning of local media. It also sought to determine whether media ownership structures are a decisive factor in shaping the political communication activities represented in news texts.