Kriz haberciliği ve etik: Televizyon haberlerinde koronavirüs pandemisi ATV ve Fox Tv örneği
Crisis news and ethics: Coronavirüs pandemic in television news case of ATV and Fox Tv
  1. Tez No: 732186
  2. Yazar: EBRU ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz haberciliği, Sağlık Krizi, Etik, Crisis, Crisis news, Health Crisis, Ethics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Krizler ani gelişen, beklenmeyen, öncesinde tahmin etmenin ve sonrasında müdahale etmenin zor olduğu beraberinde risk, belirsizlik, panik ve korku gibi duyguları getiren durumlar olarak tanımlanmaktadır. Kriz haberciliği ise kriz dönemlerinde yürütülen habercilik faaliyetlerini kapsamaktadır. Krizler, yapısı gereği medyanın görmezden gelemeyeceği, haber değeri yüksek gelişmeler olarak öne çıkmaktadır. Bu dönemler aynı zamanda halkın enformasyona olan ihtiyacının büyük ölçüde arttığı ve habercilik etik ilkelerinin en fazla ihlal edildiği dönemlerdir. Kriz Haberciliği ve Etik Televizyon Haberlerinde Koronavirüsü Pandemisi başlıklı bu tez çalışmasında koronavirüsü pandemisi, kriz haberciliği ve etik kapsamında incelenmiştir. 2019 yılının son aylarında Çin'in Hubei bölgesinde yer alan Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü kısa sürede küresel bir sağlık krizine dönüşmüştür. Bu çalışmada Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden 31 Mart 2020 tarihine kadar olan sürede ATV ve FOX TV hafta içi ve hafta sonu ana haber bültenlerinde yer alan koronavirüsü içerikli haberler nicel ve nitel içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen veriler kriz haberciliği ve etik ölçütlerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY CRİSİS NEWS AND ETHİCS: CORONAVİRUS PANDEMİC İN TELEVİSİON NEWS CASE OF ATV AND FOX TV Crises are defined as situations that develop suddenly, unexpectedly, and which are difficult to predict before and to intervene afterwards, which bring emotions such as risk, uncertainty, panic and fear. Crisis journalism, on the other hand, covers the journalism activities carried out in times of crisis. Crises stand out as newsworthy developments that, by their nature, cannot be ignored by the media. These periods are also the times when the public's need for information greatly increases and the ethical principles of journalism are violated the most. In this thesis titled“Coronavirus Pandemic in Crisis Journalism and Ethical Television News”, the coronavirus pandemic has been examined within the scope of crisis reporting and ethics. The coronavirus, which emerged in the city of Wuhan, located in the Hubei region of China in the last months of 2019, turned into a global health crisis in a short time. In this study, news with coronavirus content in ATV and FOX TV weekdays and weekend main news bulletins from March 11, 2020, when the first case was seen in Turkey, to March 31, 2020, were examined by quantitative and qualitative content analysis method. The data obtained were evaluated according to the criteria of crisis reporting and ethics.