Yüksek takipçili hatırlı pazarlamacının, takipçilerinin satın alma davranışına etkisi
The effect of a high follower influencer marketer on the purchase behavior of followers
  1. Tez No: 732295
  2. Yazar: ŞERİFE NUR İYİKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT NEVFEL ELGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hatırlı pazarlama, internet pazarlaması, İnfluencer marketing, internet marketing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sınırların ortadan kalktığı bilgi aktarımının, iletişimin saniyede gerçekleştiği, rekabetin hızla arttığı günümüz dünyasında, internet pazarlamasının doğuşuyla pazarlama açısından da online sistemlerin önemi artmıştır. Geleneksel pazarlama stratejisi olan ağızdan ağıza pazarlama tekniğinin günümüz sosyal medya ve benzeri dijital ortamlara evrilmiş hali olan hatırlı pazarlama (influencer marketing) tekniği karşımıza çıkmaktadır. Hatırlı pazarlama tekniği sosyal medyada mikro ya da makro ölçekli takipçisi olan, normal hayatta karşımıza çıkabilecek kadar yakın olan, iletişim kurulabilen, samimiyeti ve içtenliği ile güven kazanmış kişiler vasıtası ile kendi içeriklerini ürettikleri mecralarda (youtube, instagram, facebook, twitter, pinterest vb.), kullandıkları ürünler hakkında yorumlar tavsiyeler yaparak işletmelerin ürünlerini tanıttığı yüzlerce ya da binlerce insana aynı anda ulaşabildiği, hedef kitlelerinin geri bildirimini ölçebildiği, daha ucuz daha hızlı bir şekilde yapılan pazarlama stratejisidir. Bu pazarlama stratejisi ile işletmeler ürünleri hakkındaki geri bildirimleri yorumlar, beğeniler ile yapay zekanın ölçümleri ile kolaylık sağlamakta, müşteri odaklı tüketici satın alma eğilimlerini ölçerek, kendilerine yol haritası çizmektedirler. Yapılan çalışma ile hatırlı pazarlamanın önemi vurgulanıp, yapılacak araştırmalar doğrultusunda hatırlı pazarlamacıların, yaptıkları reklamlarla, takipçilerini etkileme oranları analiz edilip marka sadakatini oluşturma konusundaki kapasitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada öncelikle literatür taraması gerçekleştirilmiş olup, nicel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Sonrasında araştırma konusuna ilişkin katılımcılara yönelik anket formu hazırlanmıştır. Bu anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Sosyal medya kullanıcılarının demografik özellikleri yer almaktadır. İkinci bölümde ise hatırlı pazarlamacılardan etkilenerek satın alma davranışlarını ölçen, cevaplayıcının“Katılıyorum”ile“Katılmıyorum”aralığında işaretleme yapabildiği 5'li likert tekniğine göre hazırlanmış sorular yer almaktadır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS-22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Güven duyulan hatırlı pazarlamacının takipçileri tanıtım yapılan ürün tavsiyesinden etkilendikleri, tanıtımlar sayesinde marka bilinirliğinin arttığı, hatırlı pazarlamacının satın alma davranışına yön verdiği yapılan araştırma neticesinde ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where the transfer of information, communication is in seconds and competition is increasingly compromised, the importance of online marketing systems has increased with the birth of internet marketing. The traditional marketing strategy of word-of-mouth marketing is evolved into today's social media and similar digital media. Recalled marketing technique is a micro or macro scale social media followers, close enough to encounter in normal life, can be communicated, sincerity and sincerity with the help of people who produce their own content through media (youtube, instagram, facebook, twitter, pinterest, etc.), It is a cheaper and faster marketing strategy that enables companies to reach hundreds or thousands of people at the same time, to measure the feedback of their target audiences by making comments and recommendations on the products they use. With this marketing strategy, enterprises interpret the feedback about their products, provide convenience with the measurements of appreciation and artificial intelligence, measure customer buying trends and draw a roadmap for themselves. With the study, the importance of memorable marketing was emphasized, and it was aimed to investigate the capacity of reputable marketers to create brand loyalty by analyzing the rate of influence of their followers with their advertisements in line with the researches to be done. In this study, first of all, literature review was carried out and quantitative research techniques were used. Afterwards, a questionnaire form was prepared for the participants regarding the research topic. This questionnaire form consists of two parts. In the first part; Demographic characteristics of social media users are included. In the second part, there are questions prepared according to the 5-point likert technique, which measures purchasing behaviors by being influenced by reputable marketers, and where the respondent can mark between“I agree”and“I do not agree”. In the analysis of the research data, it was analyzed using the SPSS-22 program. As a result of the research, it has been revealed that the followers of the trusted and reputable marketer are affected by the product recommendation promoted, the brand awareness increases thanks to the promotions, and the influencer marketer directs the purchasing behavior.