1930-1960 yılları arası Hollywood sinemasının giysi modasına etkileri
The effects of Hollywood cinema on clothing fashion between 1930-1960
  1. Tez No: 732413
  2. Yazar: BERNA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Hollywood, Kostüm, İkon, Moda, Cinema, Hollywood, Costume, Icon, Fashion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Sinema, moda alanını ve insanların giyim biçimini etkileyen yedinci sanat dalıdır. Hollywood sineması ve bu sinemanın ikonikleşmiş filmlerinde rol alan oyuncuların kostümleri, kişilerin giyimi üzerinde etkili olabilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı örneklem dahilindeki filmler doğrultusunda filmlerin, topluma ve modaya etkilerini araştırmak ve doğru literatür kaynağı oluşturmaktır. Araştırma kapsamında; sinema ve sinemanın tarihsel gelişimine, bu süreçte Hollywood sinemasının doğuşu ve 1930-1960 yılları arası“Altın Çağ”olarak adlandırılan dönemdeki Hollywood sinemasının topluma etkisi, etkilendiği durum ve koşullara yer verilmiştir. Araştırma sınırlılıkları kapsamında moda ve tarihsel gelişimine değinilmiştir. Sinemada kostümün yeri, kostüm tasarımcıları ve moda tasarımcılarının tasarım sürecindeki yeri, sinema ve moda ilişkisi içerisinde sinema oyuncularının stil ikonu hâline gelme süreçleri ve moda üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Araştırma, problem ve problemi çözmede uygulanan yöntem bakımından niteldir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde doküman analiz formu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örneklemde bulunan yedi ikonik Hollywood filminin başrol oyuncularının kostümleri ayrıntılarıyla incelenerek, araştırma bulgularına ulaşılmıştır. Bu araştırma sonucunda elde edilen başlıca sonuçlardan bazıları film yıldızlarının toplum üzerindeki etkisinin fazla olduğu, onlara benzeyebilmek adına kitlelerce insanın mimiklerinden davranışlarına ve giyimlerine kadar değiştirmiş olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
Cinema is the seventh branch of art that affects the fashion field and the way people dress. Hollywood cinema and the costumes of the actors who take part in the iconic films of this cinema can have an impact on the clothing of the people. The main purpose of this research is to investigate the effects of films on society and fashion in line with the films within the sample and to create the right source of literature. Within the scope of the research; The cinema and its historical development, the birth of Hollywood cinema in this process and the effect of Hollywood cinema on society in the period called“Golden Age”between 1930-1960, the situations and conditions that it was affected are included. Fashion and its historical development are mentioned within the scope of research limitations. The place of the costume in the cinema, the place of the costume designers and fashion designers in the design process, the process of becoming the style icon of the movie actors in the relationship between cinema and fashion and their effects on fashion are discussed. The research is qualitative in terms of the problem and the method applied to solve the problem. Document analysis form was used to obtain the research data. As a result of the analysis, the costumes of the leading actors of the seven iconic Hollywood films in the sample were examined in detail and the research findings were obtained. Some of the main results obtained as a result of this research are that movie stars have a great influence on society, and that in order to resemble them, the audiences have changed themselves from their gestures to their behavior and clothing.