Taberî'nin Tarihu'l-Ümem Ve'l-Mülûk adlı eserinde İsrâiliyat (Hz. Peygamber Dönemi'ne kadar)
Israiliyat in Tabari's history called Tarihu'l-Umem Ve'l-Muluk (Until the prophet's period)
  1. Tez No: 732414
  2. Yazar: SERAP İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ATÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Taberî, Târîhu'l-Ümem ve'l-Mülûk, İsrâiliyat, tarih, kıssa, rivayet, râvi, Taberî, Târîhu'l-Ümem ve'l-Mülûk, Israiliyyat, history, parable, narration, narrator
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
srâiliyat, İsrâiliyye kelimesinin çoğulu olup, İsrâilî kökenli haberler ve kıssalar anlamına gelmektedir. Terim olarak, tefsir, hadis ve İslâm tarihi alanlarına yazılı veya sözlü olarak girmiş olan Yahudi, Hristiyan ve diğer dinlere ait bilgi, haber, olay ya da kıssalardır. İslam'ın doğuşundan önce Arap yarımadasına yerleşen Ehl-i kitap, Araplarla sosyal, ticari, siyasi ve kültürel ilişkiler içinde olmuşlardır. Yahudilikten hikâyeler, kıssalar ve mitolojiler Arap kültürüne aktarılmıştır. İslâmî döneme gelince Kur'an'ın nazil olması, Hz. Peygamber'in (sav.) peygamber olarak ortaya çıkmasıyla bu etkileşim artmıştır. Yahudilikten İslâm'a giren din adamları olmuş ve bu din adamları kendi ilmî birikimlerini İslâm'a aktarmışlardır. Bunun sonucu olarak aktarılan bu ilmî birikim ilk dönem sahabe ve tabiîn döneminde bir problem olarak algılanmazken daha sonraki süreçte önemli bir sorun hâline gelmiştir. Bu bağlamda İsrâiliyat daha çok tefsir ve hadis ilminde incelenme konusu olmuştur. Ancak İsrâiliyat, tefsir ve hadis ilminde olduğu kadar İslâm tarihi alanında da etkili olmuştur. Bu tez, İslâm tarihinde müstesna bir yeri olan Taberî'nin Târîhu'l-Ümem ve'l-Mülûk adlı eseri özelinde İsrâiliyat konusunu İslâm tarihi açısından incelemeyi amaçlamıştır. İsrâiliyat özellikle İslâm öncesi yaratılıştan başlayarak Hz. Peygamber Dönemi'ne kadar olan rivayetlerde yoğunlaşmaktadır. İsrâiliyat'a dayanan bu bilgi ve haberlerin nakledilmesinin İslâm tarihi açısından yeri ve önemi, kabul edilebilirliği, olumlu veya olumsuz etkisi, nerelerde kullanıldığı, ifrat ve tefrit noktaları gibi hususlar ortaya konularak rivayetler değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Isrâiliyat is the plural of the expression Isrâiliyye and stands for news and stories of Israeli origin. As a term, it is the information, news, events or stories of Jewish, Christian and other religions that have joined in the fields of tafsir, hadith and Islamic history, either verbally or in writing. The People of the Book, who settled in the Arabian peninsula before the emergence of Islam, had social, commercial, political and cultural relations with the Arabs. Stories, parables and mythologies from Judaism were transferred to Arab culture. When the Islamic period was reached, this interaction increased with the revelation of the Qur'an and the emergence of the Prophet (pbuh) as a prophet. There were religious men who accepted Islam while they were Jews, and these religious men transferred their scientific knowledge to Islam. As a result of this, while this scientific accumulation was not perceived as a problem in the first period of the Companions and Tabi'un, it became an important problem in the later period. In this context, Israel has been the subject of examination in the science of tafsir and hadith. However, Isrâiliyat was influential in the field of Islamic history as well as in the science of tafsir and hadith. This thesis aims to examine the subject of Isrâiliyat in terms of Islamic history, in particular Taberî's Târîhu'l-Umem ve'l-Muluk, which has an exceptional place in the history of Islam. Isrâiliyat, especially concentrates on the narrations starting from the creation in the pre-Islamic period to the time of the Prophet. It has been tried to evaluate the narrations by revealing the place and importance of the transmission of this information and news based on Isrâiliyat in terms of Islamic history, its acceptability, positive or negative effects, where it is used, points of excess and understatement.