Post-Vestfalyan dönemde istihbarat: Kitle kaynak istihbaratı
Intelligence in the post-Westphalian era: Crowdsourcing intelligence
- Tez No: 732412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijital Açık Kaynak İstihbaratı, Kitle Kaynak, Kitle Kaynak İstihbaratı, Ushahidi, Post-Vestfalyan Dönem, Digital Open Source Intelligence, Crowdsourcing, Crowdsourcing Intelligence, Ushahidi, Post-Westphalian Era
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada devletin Vestfalyan dönemden Post-Vestfalyan döneme dönüşümü, bu dönüşümün isthibaratın doğasına yansımaları, kitle kaynak istihbaratının, dijitalleşen dünya düzeni içerisinde istihbarat toplama ve istihbarat kültürü üzerindeki etkisi ortaya konacaktır. Bu noktadan hareketle, kitle kaynak ve kitle kaynak istihbaratı kavramları irdelenecek akabinde ise söz konusu kavramların sosyal medya ile ilişkisi incelenecek son olarak da bu tartışma çerçevesinde istihbarat vakaları özelinde vaka analizi gerçekleştirilecektir. Çalışma, 21.yüzyılda dijitalleşen güvenlik ortamının ihtiyacına istinaden bir istihbarat sistemi öngördüğünden Türkiye'nin gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarına dönük çözüm önerileri ortaya koymakta böylece büyük bir önem taşımaktadır. Çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Vestfalyan ve Post-Vestfalyan kavramları, istihbarat kavramı, istihbaratın tarihsel var oluş süreci, istihbaratın rolü, kitle kaynak ve kitle kaynak istihbaratına ilişkin literatür incelenmiştir. Ağırlıklı olarak Amerikan ve Batı literatüründen faydalanılmıştır. Çalışma bu minvalde Türkçe ve İngilizce çalışmalardan yararlanılarak inşa edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of crowdsourcing intelligence on intelligence gathering and intelligence culture within the digitalized world order will be revealed. Based on this point, the concepts of crowdsourcing and crowsourcing intelligence will be emphasized, and then the relationship of these concepts with social media will be examined, and finally, within the framework of this discussion, a case study will be conducted in intelligence cases. The study envisions an intelligence system based on the need for a digitalized security environment in this century. For this reason, it is of great importance to put forward solutions for Turkey's future needs. Qualitative research methods were used within the scope of the study. The literature on the concept of intelligence, the historical existence process of intelligence, the role of intelligence, crowdsourcing and crowdsourcing intelligence has been examined. In this regard, the study was constructed by using Turkish and English studies.