Bel ağrılı bireylerde dubousset testinin geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesi
Examination of the validity and reliability of the dubousset test in individuals with low back pain
  1. Tez No: 732435
  2. Yazar: TUBA ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Dubousset fonksiyonel test, Fonksiyonel Değerlendirme, Geçerlilik, Güvenilirlik, Back pain, Function Assesment, Dubousset Functional Test Reliability, Validity Page number: 54
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı bel ağrılı bireylerde fonksiyonel düzeyi değerlendirmede Dubousset fonksiyonel testinin geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesidir. Çalışmaya (ortalama yaş:42,10±11,98 bayan:60 erkek:15 ) bel ağrısı olan 18 yaş ve üzeri araştırmaya katılmaya gönüllü olan 75 kişi dâhil edildi. Katılımcılara beş tekrarlı Otur Kalk Testi, Dubousset Fonksiyonel Testinin bileşenleri olan Kalk ve Yürü Testi, Basamak Testi, Otur ve Kalk Testi ve Çift Görev Testi uygulandı saniye cinsinden süreleri belirlendi. Hastalar 1 saat dinlendirilip Dubousset Fonksiyonel Testi tekrar uygulandı. Ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala ile değerlendirildi. Ağrı düzeyi hasta değerlendirmeye alınmadan önce ve test tamamlandıktan sonra bir daha yapıldı. Beş Tekrarlı Otur kalk testi ise yalnızca bir defa uygulandı. Öz bildirime dayalı değerlendirme Rolland Morris Özür anketi ile yapıldı. Elde ettiğimiz sonuçlara göre incelenen Dubousset Fonksiyonel Testinin bileşenleri olan Kalk ve Yürü Testi, Basamak Testi, Otur ve Kalk Testi ve Çift Görev Testinin test-tekrar test güvenilirliklerinin mükemmel (ICC≥86) olduğu bulundu. Dubousset Fonksiyon Testinin Standart Ölçüm Hatası değerleri sırasıyla Kalk ve Yürü Testi için 0,32 sn, Basamak Testi 0,12sn, Otur ve Kak Testi 0,14sn, Çift Görev Testi 0,25sn olarak bulundu. Çalışmamızdaki sonuçlara göre Dubousset Fonksiyonel Testi bel ağrılı hastaları değerlendirmede geçerli ve güvenilirdir. Klinikte bel ağrılı hastalarda fonksiyonun değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the validity and reliability of the Dubousset functional test in evaluating the functional level in individuals with low back pain. In the study (mean age: 42.10±11.98 female:60 male:15) 75 people aged 18 years and over who volunteered to participate in the study with low back pain were included. The five repetition sit and stand test, the components of the Dubousset Functional Test, The Up and Walking Test,The Step Test, The Down and Sitting Test, and the Dual-Tasking Testwere administered to the participants.Their duration in seconds was determined.Patients were rested for 1 hour and Dubousset Functional Test was applied again.Pain level was evaluated with the Visual Analogue Scale. Pain level was measured again before the patient was evaluated and after the test was completed.Five repetitive sit and stand test was applied only once.Self-report assessment was made using The Roland Morris Disability Questionnaire. According to the results we obtained, the test-retest reliability of the Up and Go Test, Step Test, Sit and Stand Test and Double Task Test, which are the components of the Dubousset Functional Test, were found to be excellent (ICC≥86). The Standard Measurement Error values of the Dubousset Function Test were respectively. It was found to be 0.32 sec for The Up and Walking Test, 0.12 sec for The Step Test, 0.14 sec for The Down and Sitting Test, and 0.25 sec for the Dual-Tasking Test. According to the results of our study, Dubousset Functional Test is valid and reliable in evaluating patients with low back pain. It can be used in the clinic for the evaluation of function in patients with low back pain.