Kronik bel ağrılı bireylerde kinezyolojik bantlamanın uyku kalitesi üzerine etkisi
Effects of kinesiology taping on sleep quality in participants with cronical LOW back pain
  1. Tez No: 539291
  2. Yazar: MERVE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRAK YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, fizik tedavi, kinezyolojik bantlama, uyku kalitesi, Low back pain, physical therapy, kinesiologic taping, quality of sleep
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik bel ağrısı olan katılımcılarda konvansiyonel fizik tedavi uygulamasının uyku kalitesi üzerinde etkinliği ile bele uygulanan kinezyolojik bantlama uygulamasının etkinliğini kısa dönemde karşılaştırmaktır. Yaşları 25-50 arasında değişen 40 katılımcı (30 kadın, 10 erkek) randomize olarak iki gruba (bantlama grubu ve kontrol grubu) ayrılmıştır. Her iki gruba da 5 dk terapötik ultrason, 30 dk TENS (Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu) ve 30 dk infraruj uygulaması yapılarak ev egzersiz programı verilmiştir. Kinezyolojik bantlama grubuna, ilave olarak 1 sefer olmak üzere 48 saat kalmak koşuluyla, bel bölgesine yıldız tekniği ile bantlama yapılmıştır. Ağrı için VAS (Görsel Analog Skalası), esneklik için kalça fleksör esneklik testi ve el-parmak zemin mesafesi testi, denge için Berg denge ölçeği, anksiyete için Beck anksiyete ölçeği, özürlülük düzeyi için Oswestry özürlülük indeksi, kinezyofobi için Tampa kinezyofobi ölçeği, uyku kalitesi için Pittsburg uyku kalitesi indeksi ve yaşam kalitesi için Nottingham yaşam profili kullanılmıştır. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere 2 kere yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p 0,05). Bu çalışmanın sonucuna göre kronik bel ağrılı bireylerde kinezyolojik bantlamanın, kinezyofobiyi azaltıp, yaşam kalitesini arttırıcı etkisi ile konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanabilecek alternatif bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to compare effects of conventional physical therapy and kinesiology taping methods on the participants with chronic low back pain in short terms. A total of 40 participants (30 females, 10 males) aged between 25 to 50 were randomly divided in two groups; kinesiology taping group and control group. The participants in both groups received a conventional physical therapy program including therapeutic ultrasound (5 mins), TENS (30 mins), Infrared (30 mins) with home based exercise program. Kinesiology taping group received only one session for star technique taping for 48 hours. We use Visual Analog Scale for pain intensity, hip flexor flexibility test and finger-ground distance for elasticity, Berg Balance Scale for balance, symptoms Beck anxiety inventory for anxiety, Oswestry disability index for disability, Tampa Kinesiophobia Scale for kinesiophobia, Pittsburg Sleep Quality Index for quality of sleep, Nottingham Health Profile for quality of life. Were measured at baseline and after the treatment programme. According to the results, in the kinesiology taping group was found to be statistically significant only in quality of life (p0,05). According to the result of this study, we belive that kinesiology taping method has positive result on quality of life and kinesiophobia with patient who has cronical low back pain. Also, this method of study can be an alternative treatment method on cronical low back pain treatments.