Rise of citizen journalism: Content analysis on Turkish Twittersphere
Vatandaş gazeteciliğinin yükselişi: Türkiye Twitter'ı üzerine içerik analizi
- Tez No: 732448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LUTZ PESCHKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Twitter, propaganda modeli, yurttaş gazeteciliği, Türkiye, ana akım medya, citizen journalism, mainstream media, propaganda model, Turkey, Twitter
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve Görsel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Teknolojinin ilerlemesi, sosyal medya kullanımının artması, medya patronlarının hakim olduğu ana akım medyaya duyulan güvenin azalması ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi ile birlikte çeşitli gazetecilik uygulamaları de değişime uğramıştır. Bu süreçte sıradan vatandaşlar alternatifler aramış olup dijital medya platformlarında yurttaş gazeteciliği kavramı ortaya çıkmış ve giderek artan şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tez Türkiye'deki Twitter dünyasına odaklanmakta ve nihayetinde ana akım medya kuruluşlarının Twitter dünyasında var olmasına yol açan yurttaş gazetciliğinin etkilerini araştırmaktadır. Sıradan vatandaşlar, ister aktif ister pasif şekilde, genel etkileşime katkıda bulunarak tartışmalara ve fikir alışverişlerine katılım sağlamaktadırlar. Bu bağlamda, sağlık, iklim, ekonomi ve Avrupalılaşma olmak üzere dört güncel kategoride veriler elde edilerek karma içerik analiz kullanılmaktadır. Verileri katılım oranı ve belirlenen diğer birkaç kategoriye göre kodlayan bu çalışmanın bulguları, önde gelen geleneksel medya kuruluşlarına kıyasla yurttaş gazeteciliğinin yükselişte olduğunu ve Türk Twitter dünyasında diğer kullanıcıların güvenini kazandığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu tez, yurttaş gazeteciliğinin neden ortaya çıktığını ve bu derece önem kazandığını vurgulamasına ek olarak ana akım medyaya duyulan azalan güvenilirliği de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, increasing use of social media, and declining trust in mainstream media, which is dominated by moguls, as well as the Covid19 pandemic outbreak which has taken hold of the world, various journalism practices have undergone some changes. In this process, ordinary citizens have sought alternatives; the citizen journalism concept in digital media platforms has emerged and started to be used progressively. This thesis focuses on the Turkish Twittersphere and delves into the influences of citizen journalism, which has eventually led to mainstream media outlets' presence on the Twittersphere. Ordinary citizens engage in plentiful debates and discussions by contributing to overall interaction, whether active or passive. In that context, mixed content analysis is employed by retrieving data in four up-to-date categories, namely health, climate, economy, and Europeanization. Coding data according to engagement rate and several other categories, the findings of this study reveal that citizen journalism is on the up and has gained the trust of other users in the Turkish Twittersphere compared to prominent traditional media outlets. Thus, in addition to highlighting why citizen journalism has emerged and gained prominence to such a degree, this thesis also demonstrates the declining credibility of mainstream media and its reflections.