Hatay Mustafa Kemal Üniversitesine başvuran hipertansiyon hastalarının bitkisel ürün kullanım alışkanlıkları
Herbal product usage habits of hypertension patients applying to Hatay Mustafa Kemal University
  1. Tez No: 732523
  2. Yazar: ZEMZEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Bitkisel ürün kullanımı, Yüz yüze anket, Hypertension, Herbal product use, face-to-face survey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bitkisel ürün kullanımının gün geçtikçe yaygınlığı ve ulaşılabilirliği artmaktadır. Bu çalışma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi hastanesine başvuran hipertansiyon hastalarının bitkisel kullanım alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Hazırladığımız bitkisel ürün kullanımı ile ilgili anket 200 hipertansiyon hastasıyla Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin 118'i kadın 82'si erkek olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğu ilkokul mezunu, evli ve ev hanımı olarak bulunmuştur. Hastaların % 55.5'i hastalandıklarında ilk olarak evdeki ilaçlardan kullanmayı tercih ettikleri görülmüştür. Çalışmaya katılanlardan 100 kişi tansiyonunu kontrol altında tutmak için tuz kısıtlaması yaparken, 158 kişi ilaçlarını düzenli kullanarak tansiyonunun kontrol altında tutmayı hedeflediği görülmüştür. Katılımcıların %53.5'i bitkisel tedaviyle ilgilendiğini belirtmiştir. Katılımcıların 104'ü bitkisel ürünleri destek amaçlı kullandığını belirtmiştir. %60.5'inin bitkisel ürünlerin yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmadığı görülmüştür. % 79.5 gibi bir oranla katılımcılar bitkisel ürün hakkında bilgi edinme kaynağının çevre, akraba, komşu olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların tedavi amacıyla en fazla sarımsak, limon ve nar ekşisi kullandığı bulunmuştur. Çalışmamıza katılan HT hastası bireylerin büyük çoğunluğunun bitkisel tedaviye başvurduğu görülmüştür. Bitkisel tedavi hakkında bilgi yetersizliği ve doktorla paylaşmama durumu kronik hastalığı olan bireyler için tehlike oluşturmaktadır. Bu çalışmanın sonucu bitkisel ürün kullanımıyla ilgili bilinç düzeyinin artırılması, halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The prevalence and accessibility of herbal product use is increasing day by day. This study was carried out to determine the herbal usage habits of hypertension patients who applied to Hatay Mustafa Kemal University hospital. The questionnaire about the use of herbal products we prepared was conducted with 200 hypertension patients in Hatay Mustafa Kemal University Hospital by face-to-face interview method. It was found that 118 of the people participating in the study were female and 82 were male. Most of participants in the study were primary school graduates, married and housewives. It was observed that 55.5% of the patients preferred to use home remedies first when they got sick. While 100 people who participated in the study restricted salt to keep their controlled blood pressure, it was seen that 158 people aimed to keep their controlled blood pressure by using their medications regularly. 53.5% of the participants stated that they were interested in herbal treatment. 104 of the participants sayed that they used herbal products for support purposes. It was observed that 60.5% did not know about the side effects of herbal products. With a rate of 79.5%, the participants stated that information about herbal product is the environment, relatives and neighbors. It was found that the participants mostly used garlic, lemon and pomegranate syrup for treatment purposes. It was observed that the majority of individuals with HT who participated in our study applied to herbal treatment.Lack of information about herbal treatment and not sharing it with a doctor poses a danger to individuals with chronic diseases. The result of this study suggests that the level of awareness about the use of herbal products should be increased and the awareness of the public should be raised.