İstanbul Büyükşehir Belediyesi şoförlerinin sağlık okuryazarlığı düzeyi ve etkileyen etmenlerin belirlenmesi
- Tez No: 732571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL SUNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Okuryazarlığı, Şoför, YSOÖ, Driver, Health Literacy, Istanbul Metropolitan Municipality, YSOÖ
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde görev yapan şoförlerin sağlık okuryazarlığı düzeylerinin ve bunları etkileyen etmenlerin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup veriler anket yoluyla toplandı. Anketler 2021 yılı Kasım-Aralık aylarında yapıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa yakasında metrobüste görevli olan 835 şoför oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise örneklem hesaplamasına gidilmeksizin araştırmaya katılmaya kabul eden 258 şoför oluşturdu. Veriler anket formu kullanılarak yüz yüze toplandı. Anket formunun ilk bölümünde Kişisel Bilgi Formu, ikinci bölümde ise Yetişkin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (YSOÖ) yer aldı. Araştırmanın verileri SPSS programı kullanılarak analiz edildi. Araştırmaya katılan şoförlerin 23 maddelik sağlık okuryazarlığı ölçeğinden ortalama 13,15 ± 2,99 puan aldığı bulundu. Şoförlerin sağlık okuryazarlığı düzeyinin yaşa ve mesleki deneyime göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulundu. Şoförlerin sağlık okuryazarlığı düzeyinin iyi olduğu ve sağlık bilgi kaynağının internetten ziyade sağlık çalışanları olması, sağlık çalışanlarına güvenmesi iyi bir geri bildirim olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma şoförlerin sağlık okuryazarlığının artırılması, bu yönde eğitimlerin düzenlenmesi ve farkındalığın artırılmasına ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the health literacy levels of drivers working in Istanbul Metropolitan Municipality and the factors affecting them. The study was descriptive and cross sectional and the data were collected via a questionnaire. The surveys were made between November and December in 2021. The universe of the research consisted of 835 drivers working in the Istanbul Metropolitan Municipality. The sample of the study consisted of 258 drivers who agreed to participate in the study without sampling. Data were collected face-to-face using a questionnaire. The Personal Information Form was included in the first part of the questionnaire, and the Adult Health Literacy Scale (YSOÖ) was included in the second part. The data of the study were analyzed using the SPSS program. It was found that the drivers participating in the study received an average of 13.15 2.99 points from the 23-item health literacy scale. The findings showed that the health literacy level of the drivers differed significantly according to age and professional experience. The drivers' health literacy looks good. Their information sources are health workers. They prefer to get information from healthcare professionals instead of the internet. Thanks to this information, the feedback is perfect for the thesis. As a result, this study will shed light on increasing the health literacy of drivers, organizing trainings in this direction and raising awareness.