Okul öncesi öğretmen adaylarının 21. yy beceri öz yeterlikleri ile öğrenme kavramı ve küçük çocukları yaşama hazırlamak hakkındaki görüşleri
Pre-service preschool teachers' self-efficacy perceptions of 21st century skills and opinions on the concept of learning and preparing young children for life
  1. Tez No: 732596
  2. Yazar: ÖZNUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ AKŞİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, öz yeterlilik, okul öncesi öğretmen adayı, okul öncesi eğitim, 21st century skills, self-efficacy, pre-school teacher candidate, preschool education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmen adaylarının 21. YY becerilerine yönelik öz yeterlilik algıları ile öğrenme kavramı ve çocukların yaşama hazırlanmasında öğrenilmesi gereken temel becerilerin tanımlanmasına yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Bu kapsamda okul öncesi öğretmen adaylarının 21. YY becerilerine yönelik öz yeterlilik algıları incelenmiş olup; bu algının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre katılımcı grup içinde en düşük ve en yüksek düzeyde 21. YY beceri öz yeterliliğine sahip öğretmen adaylarının öğrenme kavramı ve çocukların yaşama hazırlanmasında öğrenilmesi gereken temel becerilerin tanımlanmasına yönelik görüşleri incelenmiştir. Karma yöntemle tasarlanan araştırmada nicel veriler için ölçek kullanılırken, nitel veriler için görüşme formu kullanılmıştır. Küme örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan bu araştırmanın örneklemini 200 okul öncesi son sınıf öğretmen adayı oluşturmaktadır. Örneklem grubuna nicel ve nitel sorular birlikte sorularak, nicel boyutun analizinden elde edilen sonuçlarda grup ortalamasına göre 21. YY becerileri en düşük ve en yüksek olan adayların görüşleri nitel boyutta değerlendirmeye alınmıştır. Bu bulgular sonucunda öğretmen adaylarının 21. YY beceri öz yeterliliklerinin ortalama ve üzerinde olduğu, 21.YY beceri öz yeterliliklerinin demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Nitel örneklemi oluşturan öğretmen adaylarından 21.YY beceri öz yeterlilikleri yüksek ve düşük olan katılımcıların da öğrenme kavramı ve çocukların yaşama hazırlanmasında öğrenilmesi gereken temel becerilere yönelik görüşlerinin nispeten benzer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the preschool teacher candidates' perceptions of self-efficacy of the 21st-century skills, the concept of learning, and their opinions for the basic skills that children need to learn to prepare for life. The current study examined whether the the participating preschool teacher candidates' perceptions of 21st century skills whether differed by some demographic variables. The participating teacher candidates with the lowest and highest level self-efficacy perceptions regarding the 21st century skills were interviewed to reveal what they think about learning and the very basic skills that children should acquire to prepare for life. The current research employed a mixed-method. A scale was used for quantitative data whereas an interview form was used for the qualitative data. The sample of this study, which was determined by the cluster sampling method, consists of 200 preschool teacher candidates. Both quantitative and qualitative questions were asked to the sample group. Based on the results of the quantitative analysis group means, teacher candidates with 21st-century skills self-efficacy from the lowest and highest level were evaluated in the qualitative dimension. The findings revealed that preschool teacher candidates for 21st-century skill self-efficacy perceptions scored average and above the mean and teacher candidates and their 21st-century skill selfefficacies did not differ by the demographic variables. The participants with high and low 21st-century skill self-efficacy, who constitute the qualitative sample, gave relatively similar answers regarding the concept of learning and the basic skills that should be learned in preparing children for life.