Roger Garaudy'nin düşünce dünyası
The world of thought of Roger Garaudy
  1. Tez No: 857490
  2. Yazar: ABDULKADİR YAĞANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP BEKİRYAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Roger Garaudy, Din, Felsefe, Gelenek, Din-Felsefe İlişkisi, Medeniyet, Diyalog, Hakikat, Tasavvuf, Roger Garaudy, Religion, Philosophy, Tradition, Religion-Philosophy Relationship, Civilization, Dialogue, Truth, Sufism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı: Fransız felsefeci, akademisyen, siyaset adamı ve düşünür, Roger Garaudy'nin düşünce dünyasını ve düşünce dünyasının bir unsuru olarak İslâm felsefesini araştırmaktır. Yenilikçi ve reformist, özgün bir düşünür olan Garaudy, tradisyonalist anlayışı eleştirirken kendi açısından ortaya koyduğu dinde çoğulcu ve yoruma açık bir düşünce sergiler. Yetiştiği Batı kültürünün etkisiyle İslâm'a ve İslâm felsefesine yönelen Garaudy, olumsuzlukları olduğu kadar İslâm medeniyeti içinde yetişmiş olanların bakıp da göremediği birçok konuyu yapıcı ve faydalı bir bakış açısı ile ortaya koymaktadır. Garaudy'nin yaşadığı dönemin sosyal ve siyasi olaylarının, düşünce dünyasına etkisi görülür. Özellikle Avrupa'nın İslâm'ı tanıması ve Rönesans'ı gerçekleştirmesinde İslâm medeniyetinin önemine işaret etmektedir. Ancak Garaudy'ye göre, İslâm bu etkiyi kendi içinde devam ettirememiştir. Bu gerilemenin en önemli etkenlerinden biri İslâm felsefesinin iç dinamiğindeki çöküşe mani olunamamasıdır. O hayatının her anında insanlığın faydasına olduğuna inandığı bir ideali gerçekleştirebilmek için örnek bir söylem-eylem birlikteliği sergilemiştir. Tek başına da olsa inandığı davaya, bedeli ne olursa olsun, sonuna kadar kendini adayarak mücadele etmiştir. Garaudy, Müslüman olmadan önce de, Müslüman olduktan sonra da evrensel boyutta bir insani kardeşlik ve paylaşımın nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda kafa yormuştur. Bunun için İslâm'ın da özellikle tasavvufî-felsefî yönünü ön plana çıkarmıştır. Modern zamanların yalnız dervişi olarak son anına değin azimle çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the philosophy of İslâm as an element of the world of thought of Roger Garaudy, a French philosopher, academician, politician and thinker. Garaudy, an innovative and reformist, original thinker, exhibits a pluralistic and open to interpretation thought in religion, which he put forward from his own point of view, while criticizing the traditionalist understanding. Garaudy, who turned to İslâm and İslâmic Philosophy with the influence of the Western culture he grew up in, reveals many issues with a constructive and useful perspective, as well as the negative aspects of those who grew up in İslâmic civilization. The social and political events of the period in which Garaudy lived have an impact on the world of thought. In particular, he states that Europe's recognition of İslâm and the beginning of the Renaissance occurred under the influence of İslâmic civilization. İslâm could not maintain this effect within itself. According to Garaudy; One of the most important factors in the loss of this effect of İslâmic civilization is the inability to prevent the collapse in the internal dynamics of İslâmic philosophy. He has displayed an exemplary discourse-action unity in order to realize what he believes is for the benefit of humanity all his life. Alone, he fought for the cause he believed in, no matter what the cost, to the end." Even before becoming a Muslim, Garaudy pondered how to achieve universal human brotherhood and sharing. He evaluated the mystical aspect of İslâm as well. He has been the lone dervish of modern times.