Elmalılı M. Hamdi Yazır'a göre Ba's
Ba's according to Elmalılı M. Hamdi Yazir
  1. Tez No: 732623
  2. Yazar: ZELİHA DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ GÜNDOĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, Âhiret İnancı, Ba's, Elmalılı Muhammed Hamdi, Kalam, Belief in the Hereafter, Ba's, Muhammed Hamdi from Elmalı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, 19. ve 20. Yüzyılın ülkemiz ilim dünyasının önemli simalarından biridir. İslam dini konusunda yaptığı büyük araştırmalar ile tanınmış olup İslam alanındaki ününü Kur'an'ı yorumlama ve çeviri olarak yazdığı Hak Dini Kur'an Dili isimli 10 ciltlik kitabıyla kazanmıştır. Ba's, insanın var oluşundan beri her zaman önemli bir konu olagelmiştir. Bu sebeple tarih boyunca insan bu konuyla ilgilenmiştir. Kutsal metinlerde ba's konusu iman objesi olarak ortaya konmuştur. Özellikle Kur'ân-ı Kerîm'de ba's ilgili verilen bilgiler, diğer kutsal metinlerde mevcut olan bilgilerden daha açık ve daha fazladır. Müellifimiz de tefsirinde bu konuya genişçe yer vermiştir. Çalışmamızda Yazır'ın“ba's”yani ölüm sonrası yeniden dirilişle ilgili görüşleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmamız, bir giriş ve iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri üzerinde duruldu. Birinci bölümde kavramsal çerçeve ana başlığı adı altında; ba's kavramı, haşr ve mahşer, acbü-z zeneb, ölüm gibi kavramlar anlatıldı. Ba'sin imkânı ve keyfiyeti başlığıyla yeniden dirilişin şekil ve ayrıntıları ile ilgili çeşitli görüşlere yer verildi. Ehli sünnete göre ba's ana başlığı adı altında; Mâtürîdîlik'te Ba's, Eşârîlik'te Ba's başlıkları altında çeşitli alimlerin görüşlerine yer verildi. İslam filozoflarına göre ba's başlığında ise çeşitli filozofların yeniden dirilmeyi nasıl yorumladıkları ele alındı. İkinci bölümde ise müellifimiz Hamdi Yazır'ın yeniden dirilmeyi nasıl değerlendirdiği Kur'an'dan yaşanmış tarihî örneklerle birlikte ele alınıp temellendirildi.
Özet (Çeviri)
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır is one of the important figures of the scientific world of our country in the 19th and 20th centuries. He is known for his great research on the religion of Islam and gained his reputation in the field of Islam with his 10-volume book entitled Hak Dini Kur'an Dili, which he wrote as an interpretation and translation of the Qur'an. Ba's has always been an important issue since the existence of man. For this reason, people have been interested in this subject throughout history. In the holy texts, the subject of ba's has been revealed as an object of faith. In particular, the information given in the Qur'an about Ba's is clearer and more than the information available in other holy texts. Our author has also given extensive coverage to this subject in his tafsir. In our study, Yazır's views on“Ba's”, meaning resurrection after death, were tried to be revealed. Our study consists of an introduction and two main sections and conclusions. In the introduction, the life, scientific personality and works of Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır were emphasized. In the first chapter, under the title of conceptual framework; Concepts such as the concept of Ba's, resurrection and doom, acbü-z zeneb, death were explained. Various views on the shape and details of the resurrection were given under the title of Ba'sin's possibility and circumstance. According to the Ahl as-Sunnah, under the main heading of ba's; The views of various scholars were included under the titles of Ba's in Maturidi and Ba's in Ashari. According to Islamic philosophers, how various philosophers interpreted resurrection was discussed under the title of Ba's. In the second part, how our author Hamdi Yazır evaluates resurrection is discussed and grounded with historical examples from the Qur'an.