Yeni Sumer Devleti III. Ur Hanedanlığı (M.Ö. 2112-2005)
New Sumerian State
  1. Tez No: 732685
  2. Yazar: FERHAT ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, III. Ur Hanedanlığı, Yeni Sumer, Rönesans, Mesopotamia, The Third Dynasty of Ur, Neo Sumer, Renaissance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezde Sumerlerle ilgili genel bilgiler verilerek Sumer, Mezopotamya, III. Ur Hanedanlığı, Yeni Sumer, Rönesans kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmamızın amacı; Bugüne kadar birçok Sumerolog ve bilim adamı tarafından incelenmesine rağmen ancak; müstakil ve ayrıntılı bir çalışma konusu yapılmayan Sumer tarihinin karanlıkta kalmış, pek bilinmeyen tarafı Yeni Sumer Devleti hakkında olabildiğince geniş bilgi vermek ve bir farkındalık oluşturmaktır. Ayrıca günümüzde var olan sosyal, dini vb. birçok ritüelin temelinin Sumerlerden geldiğini belgeler ışığında ispatlamak ve anlamak için çaba harcanmıştır. Tezimiz Sumerlerin yaşamış olduğu coğrafya olan Mezopotamya hakkında bilgi verdikten sonra iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sumer medeniyeti, ikinci bölümde III. Ur Devleti etraflıca açıklanmış geniş bilgiler verilmiştir. Sonuç kısmıyla tezimiz sonlandırılmıştır. Tezin içeriği hakkında bahsedecek olursak: Dünya kültür mirasına büyük katkılar sağlamış olan Sumerlerin siyasi ve kültürel yapısı Akad ve Guti saldırılarıyla büyük bir darbe almış, kültürel gelişim bir süre durmuştur. III. Ur Hanedanlığı ile birlikte Ur-Nammu liderliğinde Sumer Ülkesinde hemen her alanda Gutilere karşı bir başkaldırı başlatılmış ve Devletin her kademesinde bir canlanma olmuştur. Yüz yıllık III. Ur Hanedanlığı yönetiminde siyasi ve askeri iktidar gücünün sağlanması ülke içerisinde halkın mallarını gasp eden yağmacıları ülkeden çıkarılması, tüm ülkede Zigguratların yeniden inşa edilmesi gibi yenilikler gerçekleştirilmiş ve Sumer kültürü yeniden parlak günlerine dönmüştür. Bundan dolayı bu döneme“Sumer Rönesans Devri”veya“Yeni Sumer Devleti”de denilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concepts of Sumer, Mesopotamia, The Third Dynasty of Ur, Neo Sumerian Renaissance are explained by gining general information about Sumerians. The aim of our thesis is to provide as much information as possible and to raise awareness about the Neo Sumer State, which has been studided by many Sumerologists and scientits until today, but has not been studied in detail. Also: Efforts have been made to prove and understand in the light of documents that the basis of the social, religionand many similar rituals that exist today come from the Sumerians. Our thesis consists of three chapters after giving information about Mesopotamia, the geography where Sumerians lived. In the first chapter, Sumerian Civilization and in the second chapter, the state of Ur III is explained in detail. Our thesis has been concluded with the conclusion part. If we talk about the content of the thesis The political and cultural structure of the Sumerians, who made great contributions to the world cultural heritage, was it hard by the Akkadian and Guti attacks, and cultural development stopped for a while. Together with the Ur Ⅲ. Dynasty and the leadership of Ur-Nammu, an uprising against the Guti was started in every field in the Sumer Country and there was a revival at all levels of the State. Under the country- old Ⅲ. Ur Dynasty, various innovations were made, such as ensuring political and military power, removing the looter who seized the property of the people from the country, rebuildingthe Ziggurats throughout the country, and the Sumerian culture returned to its bright days. Therefore, this period is also called“Sumer Renaissance Period”or“Neo Sumer State.”İt is called.