Kuantum teorisinin felsefi temelleri: von Neumann – Birkhoff Kuantum Mantığı hakkında bir inceleme
Philosophical foundations of quantum theory: a reviewon von neumann-birkhoff quantum logic
- Tez No: 732727
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Antik Yunan Felsefesi, Atomculuk, Kuantum Teorisi, Kuantum Felsefesi, Kuantum Mantığı, Ancient Greek Philosophy, Atomism, Quantum Theory, Quantum Philosophy, Quantum Logic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kuantum teorisi klasik fiziğin açıklamakta yetersiz kaldığı problemlere çözüm sunabilmek için ortaya konulmuş ve hâlen gelişmekte olan bir teoridir. Kimi fizikçiler tarafından kökeni Antik Yunan felsefesine dayandırılan bu teorinin gelişiminde pek çok fizikçinin katkıları bulunur. Teori yalnızca fizik alanında değil, felsefe, matematik ve mantık alanlarında da birtakım gelişmelere ve değişimlere yol açmıştır. Klasik matematik ve mantık kurallarının açıklamakta yetersiz kaldığı kuantum mekaniği, kuantum mantığı olarak adlandırılan yeni bir mantık sisteminin kurulmasını da zorunlu kılmıştır. Tezimizde kuantum teorisinin felsefi temellerini, gelişimini ve sonuçlarını ve bu sonuçlardan birisi olan kuantum mantığını von Neumann ve Birkhoff'un çalışmaları özelinde ve genel hatlarıyla açıklamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Quantum theory is a theory that has been put forward to provide solutions to the problems that classical physics is insufficient to explain and is still developing. Many physicists have contributed to the development of this theory, which is based on Ancient Greek philosophy by some physicists. The theory has led to some developments and changes not only in the field of physics, but also in the fields of philosophy, mathematics and logic. Quantum mechanics, which classical mathematics and logic rules are insufficient to explain, also necessitated the establishment of a new logic system called quantum logic. In our thesis, we tried to explain the philosophical foundations, development and results of quantum theory, and quantum logic, which is one of these results, in particular and in general terms, in the work of von Neumann and Birkhoff.