Çağdaş Türk resminde evcil hayvan figürleri
Pet figure in contemporary Turkish paintings
  1. Tez No: 732726
  2. Yazar: MURAT TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ YEMENİCİOĞLU NEGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resmi, Evcil Hayvan, Contemporary Turkish painting, Pets
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çağdaş Türk resim sanatında evcil hayvan figürlerinin yer alışını, estetik bağlam ve plastik açıdan irdelemek bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. 19. yüzyıl sonrası Türk resminde konu alınan hayvan betimlemeleri ve onları eserlerinde kullanan ressamların bakış açıları örneklerle incelenmiştir. Çağdaş Türk resim sanatına geçmeden, konuyu genişletmek sebebiyle evcil hayvanın tarihteki konumundan bahsedilmiş, hayvan figürünün tarihsel süreçte uğradığı değişimler araştırılmış ve sunulmuştur. İnsanın tinsel dünyasının hayvanlarla kurduğu yaşamsal ilişki içinde uğradığı dönüşüm incelenmiştir. Doğal yaşamından koparılmış hayvanın, insan yaşamına uyumlanma süreci içindeki değişimi araştırılmıştır. Hayvan figürlerinin mitolojik ve dinsel açıdan çeşitli kültürlerdeki yeri ile insanların inançlarına giriş sebepleri araştırılıp sunulmuştur. Bu çalışmada Çağdaş Türk resim sanatında evcil hayvanların işlenişi; Batı sanatındaki örneklerle ilişkili olarak değerlendirilmiş, hayvan figürünün resimdeki yeri ve sembolizmi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining the place of pet figures in contemporary Turkish painting art in terms of aesthetic context and plastic forms the basis of this study. After the 19th century, animal depictions in Turkish painting and the perspectives of the painters who used them in their works were examined. Without moving to contemporary Turkish painting, the changes of the animal figure in the historical process were investigated and presented by mentioning the position of the pet in history due to expanding the subject. The transformation of the spiritual world of man in his vital relationship with animals has been examined. The change of the animal, which has been taken from its natural life, in the process of adaptation to human life has been investigated. The place of animal figures in various cultures in mythological and religious terms and the reasons for people's entry into their beliefs were researched and presented. In this study, the processing of domestic animals in Contemporary Turkish painting; It has been evaluated in relation to the examples in Western art, and the place and symbolism of the animal figure in the painting has been explained.