Görsel medyada ses tasarımı perspektifinden 'Untitled' belgeseli örneklemi
Documentary example of 'Untitled' from sound design perspective in visual media
  1. Tez No: 732754
  2. Yazar: HAMİT AYDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, İletişim Bilimleri, Music, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Medya, Ses Tasarımı, Görsel Medyada Ses, Foley, Visual Media, Sound Desing, Sound in Visual Media, Foley
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Görsel medyalarda ses, görüntünün ayrılmaz bir parçası olup medyada anlatılan kurguyu en az görüntü kadar zenginleştiren bir öğe haline gelmiştir. Görüntü ve ses kopmaz bir şekilde bütünleşerek kurguya büyük ölçüde estetik ve duygu yüklemektedir. Seyirci göz teması ile görüntü özümserken duyum aracılığı ile görsel medyayı farklı bir deneyim olarak algılar. Bu sebeple günümüz görüntülerinde ses prodüksiyonuna önemli ölçüde bütçe ve ekipman desteği sunulmaktadır. Görsel görüntülerde yapım süreci; Pre-Production (Ön-Prodüksiyon / hazırlık aşaması), Prodüksiyon aşaması ve Post-Production (Yapım sonrası / Hazırlama aşaması) olmak üzere üç aşamadan oluşur. Prodüksiyon ve post prodüksiyon sürecinde ses ögesinin kaydı, miksi ve tasarlanması oldukça önemli bir yer tutar. Bu çalışma da ses verisinin tasarımna yönelik (kayıt süreci, diyalog, atmosfer ses efekti ve tasarımsal efekt ve ilgili verilerin medyalara mikslenmesi, vb.) yöntemleri baz alarak örnek bir medya ögesinden hareketle uygulanabilecek teknikleri deneysel model bağlamında anlamlandırma çabası içerisinde olacaktır. Bu çalışma genel bağlamda, Ses kayıt ve ses tasarımının önemli hale geldiği Post prodüksiyon sürecinde“Diyalog, Ses efekti ve Foley”gibi önemli ses tasarım unsurlarını farklı mikrofonlama teknikleri görsel ve işitsel programlama/yazılım gibi araçlar ile tasarlayarak uygulanabilecek yöntemler hakkında bilimsel kaynak oluşturmak amacı ile yola çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
In visual media, sound is an integral part of the image and has become an element that enriches the fiction described in the media at least as much as the image. Image and sound are inseparably integrated, giving a great deal of aesthetics and emotion to the editing. While the audience absorbs images with eye contact, they perceive visual media as a different experience through sensation. For this reason, a significant amount of budget and equipment support is offered to sound production in today's images. Production process in visual images; It consists of three stages: Pre-Production (Pre-Production / preparative stage), Production stage and Post-Production (Post-Production / Preparative stage). In the production and post-production process, the recording, mixing and design of the sound element has a very important place. In this study, based on the methods for the design of sound data (recording process, dialogue, atmosphere sound effect and design effect and mixing of related data to the media, etc.), it will be in an effort to make sense of the techniques that can be applied from a sample media element in the context of an experimental model. In general, this study will design important sound design elements such as“Dialogue, Sound Effect and Foley”in the Post-production process, where sound recording and sound design become important, with tools such as different miking techniques, visual and auditory programming / software. However, this study will set out with the aim of creating a scientific resource about the methods that can be applied.