Hâkânî, Sehâvî ve İbnü'l Cezerî'nin manzum tecvidlerinin mukayesesi
Hâkânî, Sehâvî and İbnü'l Cezeri comparison of tecvid in verse
  1. Tez No: 732797
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM BAYRAKTAR SALTIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURMUŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebu Müzahim el-Hâkâni, Alumuddin es-SehâVî, İbnü'l Cezeri, Tecvid, Abu Muzahim al-Hâkâni, Alumuddin es-SehâVî, Ibn al-Jazari, Tajvid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ebu Müzahim el-Hâkâni, SehâVî ve İbnü'l Cezeri'nin tecvid ilminin temel taşlarından biri olan manzum tecvid eserlerinin mukayeselerini konu edinen çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tecvid ilmi; tanımı, önemi konusu, gayesi ve hükmü hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci Bölümde manzum tecvid geleneği, ortaya çıkışı ve seçilen manzum tecvid örnekleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise seçilen manzumelerin tecvid ilminin konuları açısından mukayeseleri yapılmış olup bu alanda sahip oldukları yetkinlikler gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study, which deals with the comparisons of the verse tajvid works of Abu Muzahim al-Hâkâni, Alumuddin es-SehâVî and Ibn al-Jazari, which is one of the cornerstones of the science of tajwdi, consists of three parts. In the first part, the science of tajvid; information about its definition, importance, purpose and provision is given. In the Second Chapter, the tradition of verse tajvid, its emergence and selected verse tajvid examples are discussed. In the third part, the selected poems were compared in terms of the subjects of the science of tajweed and the competencies they had in this field were tried to be shown.