Fildişi Sahili'nde sömürgecilik süreci (1893-1960)
Colonialism process in Ivory Coast
  1. Tez No: 732837
  2. Yazar: KAMAGATE SOUALIHO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Africa, Ivory Coast, France, Colony, political history
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 491
Özet
“Fildişi Sahili'nde Sömürgecilik Süreci (1893-1960)”başlıklı bu çalışma ile Fildişi Sahili tarihinin bilhassa Fransız sömürge döneminin öğrenilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Fildişi Sahili'ni koloni haline getiren Fransa'nın zikredilen tarih döneminde sadece Fransız çıkarlarını düşünerek hareket ettiği anlaşılmıştır. Fransa bu durumu gerçekleştirmek için Fildişi Sahili'nin millî eğitim kurumlarını kontrol ve dönüştürmek suretiyle sadece maddi kazanımlar peşinde olmamış zihinleri de değiştirmeyi amaç edinmiştir. Fildişi Sahili'nde uygulamaya konulan Frankofon Projesi ile Fransız kültürünün düşünce ve eylemde de baskın hale gelmesi için mahalli dillere bir alternatif olarak sunulduğu bu çalışma ile ortaya konuşmuştur. Yine bu çalışma ile sömürgecilikten kurtulmak için yapılacak en ciddi ve ilk işin Fildişi Sahili milli kültürüne geri dönüş olduğu da vurgulanmıştır. Bu çalışma ile ayrıca sömürgeci Fransızların milli yapılarının Fildişi Sahili'nin hemen her bölgesinde varlığını korurken sömürülmek istemeyen Fildişi halkının milli mimari eserlerinin ortalıkta gözükmediği konusuna da değinilmiştir. Hâlbuki olması Fildişi Sahili'nin gerçek sahiplerinin milli kültür eserlerinin varlıklarını devam ettirmesi ve sömürgeciliğe karşı Fildişi halkının tarihinin öğrenebilmesi adına bir millî eğitim müfredatına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır. Fransızların, Fildişi Sahili'nin yeraltı ve yerüstü zenginliklerini de sömürdüğünü ortaya koyan 1893-1960 arası dönemde Fransız sömürgeci valilerinin uygulamaları ele alınarak ülkede yaşananların tespiti cihetine gidilmiştir. Anakhtar Kelimeler: Afrika, Fildişi Sahili, Fransa, Sömürge, siyasi tarih
Özet (Çeviri)
The study titled“The Colonization Process in Ivory Coast (1893-1960)”aims to contribute to the learning of Ivory Coast's history. Through outthisstudy, the colonial process of the Ivory Coast has been laid out. It shall be shown in this study that the colonization of the Ivory Coast by the French, which simply put is exploitation, was a deliberate act that took into considerati on the French interestsonly, but not only that, the study shall, subsequently, show that the French were not only after financial gains but also aimed at colonizing minds by keeping national education in stitutions under control, during that period. This study will further reveal that the Francophone Project put into practice in Ivory Coast was a way for the French to establish their culture as an alternative to local languages and that in the pursuit of becoming the dominant way of thinking among thepeople. The study also proposes a return to the national culture of the Ivory Coast as the first and most significant step toward severing the bond with colonialism. Another point that will be touch upon by this study is that fact that, despite their refusal to be exploited, national architectural works of the Ivory people are rendered invisible while the national structures of the colonial French maintain their existence, to this day, in almost every region of Ivory Coast. Based on this, the study will argue that there is a need to perpetuate the national heritage of the country, but at the same time, a national education curriculum should be put in place so that indigenous people can learn the real story of the Ivory people who resisted the colonial process. This studyalsoshows that between 1893 and 1960, the colonization of Ivory Coast by the French was not limited to the exploitation of natural resources, but French colonial governors in the country will be addressed and the damages inflicted on the country will be determined.