The Stress intensity factors for an infinitely long, transversely isotropic solid cylinder which contains a ring shaped cavity
Sonsuz uzunlukta, transverse yönde izotrop olan ve içinde yüzük biçiminde boşluk bulunan dolu silindir için gerilme şiddet faktörleri
- Tez No: 12810
- Danışmanlar: PROF.DR. O. SELÇUK YAHŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: solid cylinder, transversely isotropic material ring shaped cavity, singular integral equation, stress intensity factor
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
SONSUZ UZUNLUKTA, TRANSVERSE YÖNDE İZOTROP OLAN VE İÇİNDE YÜZÜK BİÇİMİNDE BOŞLUK BULUNAN DOLU SİLİNDİR İÇİN GERİLME ŞİDDET FAKTÖRLERİ FÎLDİŞ, Halidun Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Selçuk YAHŞÎ 62Sahife, Ocak 1991 ÖZET Bu çalışmada sonsuz uzunlukta ve içinde yüzük biçiminde boşluk bulunan bir silindirin düzgün yayın yük altındaki durumu incelenmiştir. Problem, transverse yönde izotrop olan bir malzeme için integral transformasyon tekniği kullanılarak formüle edilmiştir. Hankel ve Fourier transformasyon tekniği kullanılarak problem bir tekil integral denklemine indirgenmiştir. Bu integral denklemi Gaus-Chevyshev formülü kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Çeşitli çatlak geometrileri ve transverse yönde izotrop olan değişik malzemeler için I. Mod Gerilme Şiddet Faktörleri tablolar halinde verilmiştir. Yüzük biçimindeki çatlağın silindir yüzeyinde sona erdiği özel hal de incelenmiştir. iv
Özet (Çeviri)
THE STRESS INTENSITY FACTORS FOR AN INFINITELY LONG. TRANSVERSELY ISOTROPIC SOLID CYLINDER WHICH CONTAINS A RING SHAPED CAVITY FİLDÎŞ. Halidun Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. 0. Selçuk YAHŞİ 62 Pages, January 1991 ABSTRACT In this study, the problem of an infinitely long solid cylinder which contains a ring shaped cavity under uniform load is considered. The problem is formulated for a transversely isotropic material by using integral transform technique. Using the Hankel and Fourier transform techniques, the problem is reduced to a singular integral equation. This singular integral equation is solved numerically by using Gauss-Chebyshev quadrature formula. Mode I stress intensity factors are tabulated for various crack geometries and transversely isotropic materials. The Special case of the problem in which ring shaped crack terminates at the surface of the solid cylinder is also considered.