Türkiye'de bölgesel gelir eşitsizliği: Düzey-2 bölgeleri bazında yakınsama analizi
Regional income inequality in Turkey: Covergence analysis on the basis of Level-2 regions
- Tez No: 732838
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK KARŞIYAKALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Gelir Eşitsizliği, Yakınsama, Bölgesel Kalkınma, Regional Income Inequality, Convergence, Regional Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bölgesel gelir eşitsizliği iktisadi gelişme ve kalkınma açısından önemlidir. Bölgelerarasında yaşanan gelişmişlik farkları sebebiyle gelir her bölgede eşit bir şekilde dağılmamakta ve bölgesel gelir eşitsizliği sorununa sebep olmaktadır. Neoklasik büyüme modeli açısından bölgelerarası farklılıklar kısa dönemli bir olgudur ve uzun dönemde bu farklar ortadan kalkacaktır. Yakınsama hipotezi olarak adlandırılan bu olguya göre göreli fakir olan bölgeler sermayenin azalan marjinal verimliliği sebebiyle zengin bölgelere göre daha hızlı bir büyüme hızı gerçekleştireceğinden uzun dönemde kişi başına gelirde yakınlaşma olacaktır. Dolayısıyla bölgesel gelir eşitsizliği fakir bölgelerin hızlı büyümesi ile zaman içerisinde azalacaktır. Bu çalışmada, 2004-2020 yılları arasında, Türkiye'de 26 Düzey-2 bölgesi için, Phillips ve Sul (2007) tarafından geliştirilen kulüp yakınsama tekniği ile bölgelerin kişi başına gelirinin zamanla birbirine yakınsayıp yakınsamadığı analiz edilmiştir. Log t test istatistiği Türkiye'de 26 Düzey-2 bölgesi için genel bir yakınsama olmadığını göstermektedir. Öte yandan panelin tamamı için yakınsama tespit edilememiş olsa da Phillips ve Sul (2007) tarafından geliştirilen kulüp yakınsama analizi ve kümeleme mantığıyla Türkiye'de 26 bölgenin toplam 7 alt kulüp oluşturduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 6 yakınsama kulübü ve 1 ıraksama kulübü mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Regional income inequality is important for economic development and development. Due to the differences in development experienced between regions, income is not distributed evenly in each region and causes the problem of regional income inequality. In terms of the neoclassical growth model, interregional differences are a short-term phenomenon, and these differences will disappear in the long run. Convergence hypothesis, there will be a convergence in per capita income over the long term, as regions that are relatively poor will realize a faster growth rate than rich regions due to the reduced marginal efficiency of capital. Therefore, regional income inequality will decrease over time with the rapid growth of poor regions. In this study, it was analyzed whether the per capita income of the regions converged with each other over time with the club convergence technique developed by Phillips and Sul (2007) for 26 Dec-2 regions in Turkey between 2004 and 2020. As a result of the analysis, it was determined that there is no general convergence for the 26 Level-2 region in Turkey with the Log t test statistic. On the other hand, although convergence could not be determined for the entire panel, it was found that 26 regions in Turkey constitute a total of 7 sub-clubs with club convergence analysis and clustering logic developed by Phillips and Sul (2007). According to the results obtained, 6 convergence clubs and 1 divergence club were found.