The concept of death in three works by Virginia Woolf: Mrs Dalloway, to the Lighthouse, and the waves from Julia Kristeva's perspective on the abjection
Virginia Woolf'un üç işinde ölüm kavramı: Mrs Dalloway, Deniz Fineri ve Dalgalar Julia Kristeva'nin iğrençlik üzerine perspektifinden
  1. Tez No: 732882
  2. Yazar: AAYA ADIL HASHIM ALRAMMAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMAN HASHEMIPOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bayağılık Kuramı, Ölüm, İnsan Tepkisi, Psikanaliz Kuramı, Julia Kristeva, Virginia Woolf, Abjection Theory, Death, Psychoanalytical Theory, Julia Kristeva, Virginia Woolf
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, modern hayatın içerisinde yer alan bayağılık teorisini incelemektedir. Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway, Deniz fineri ve Dalgalar adlı üç romanı bu teorik çerçeve incelenmiştir. Bu üç roman analiz edilerek bayağılık teorisi tanımlanmaktadır. Bu teori, insanların duygularını kontrol etmelerine ve psikolojik sorunlarla ilgili bilgileri analiz etmelerini sağlamaktadır. Literatürde, bayağılık kuramı psikolojik gerçeklere dayalı bir kavramdır. Mrs. Dalloway, intihara meyilli olan baş karakterlerde ölümün etkisini ele alan bir romandır. Deniz Feneri ise, hastalık ve savaş ile ölüme değinen başka bir romandır. Dalgalar ölümün yıkıcı etkilerini ve kaçınılmaz bir etken olarak tasvir etmektedir. Kahramanın altı arkadaş arasında, çocukluktan olgunluğa kademeli gelişimi, zamanın geçişini ve savaş korkusunu tasvir etmektedir. Bu tez, karakterlerin ölümle ilgili iç mücadelelerini, çıkarımlar ve kavramlarla ilişkilendirmektedir. Ölüm teması— ve bu üç roman boyunca bu temanın farklı tasvirleri—Julia Kristeva'nın bayağılık teorisinin merceğinden incelenmiştir. Bayağılık fikri, insanların psikolojik durumuna odaklanır ve Lacan'ın Psikanalitik teorisinden alınmıştır. Bayağılık teorisi, insanların korku, üzüntü, depresyon, kaygı ve gerginlik gibi tepkilerini tasvir eder. Bu teori, insan dönüşümü ile ilgilidir ve tepkinin bireyleri nasıl değiştirdiğini ele alır. Virginia Woolf'un romanlarının her biri, ölümü farklı bir bağlamda ele alırken, bayağılık teorisi, okuyucunun, karakterleri çeşitli bağlamlarda ölümle karşı karşıya kaldıkları zaman tepkilerini ve değişikliklerini ayrıştırmasına yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
This study describes abjection theory on human reaction. Virginia Woolf's novels, Mrs Dalloway, To the Lighthouse, and The Waves, are described in a theoretical framework. Analysis of these novels in the realm of abjection theory helps control emotions and analyze information related to psychological issues. Abjection theory is a concept in the literature that focuses on psychological realism. Mrs Dalloway is a novel that addresses suicidal death and its impact on the eponymous Mrs Dalloway. To the Lighthouse is another novel that addresses death, in this case from illness and war. The Waves also portrays the devastating effects of death and a grudging acceptance of death as an inevitable identity. The gradual development of this work's protagonist from childhood to maturity among six friends portrays the passage of time and the looming dread of war that kills Percival. This paper links the characters' inner struggles to implications and notions of death, the theme that is constructively studied through the lens of Julia Kristeva's abjection theory. The idea of abjection is focused on the psychic condition of humans, concerning Lacan's Psychoanalytical theory. Abjection theory portrays humans' reactions, such as fear, sadness, depression, anxiety, and tension concerns human transformation and addresses how reaction causes horrific changes in individuals. Each of Virginia Woolf's novels addresses death in a different context. The theory of abjection helps the reader parse the reactions and changes that character's experience when facing death in these varied contexts.