Derneğin feshi
Determination of the association
- Tez No: 732934
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRUNNİSA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: dernek, derneğin feshi, derneğin sona ermesi, fesih, tespit davası, fesih davası, tasfiye, tahsis, association, determination of the association, dissolution of the association, dissolution, determination case, dissolution case, liquidation, allocation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hukuk sistemimizde dernek kavramı yerine daha evvel cemiyet kavramı kullanılmaktaydı. Hatta derneklerle ilgili ilk düzenlemeleri içeren Kanun'umuz da 353 sayılı Cemiyetler Kanunu idi. Günümüzde sivil toplum kuruluşu olarak değerlendirilen dernekler, demokratik toplum düzeninin de gelişmesi ile giderek önem kazanmaktadır. Toplumsal hayatın vazgeçilmez parçası haline gelen ve toplumun gelişip ilerlemesi ile ortak amaçlarını gerçekleştirmek üzere bir araya gelen insanların amaçlarına kolayca ulaşmalarına katkı sağlayan dernekler, belirli durumların gerçekleşmesi halinde kendiliğinden sona ermektedirler. Tezimizde, derneklerin yetkili organlarının iradeleri doğrultusunda alacakları karar ile veya belirli şartların gerçekleşmesi halinde mahkeme kararı ile feshi, feshin şartları, sebepleri ve sonuçları konusunu ele alınmıştır. Derneğin feshine, toplantı ve karar yeter sayıları haricinde herhangi bir gerekçe aranmaksızın yetkili organı olan genel kurul tarafından her zaman karar verilebilmektedir. Ayrıca, derneklerin mahkeme kararı ile feshedilmesinin şartları ve sınırları belirlenmeye çalışılacaktır. Zira derneklerin ister genel kurul kararı ile isterse de mahkeme kararı ile feshedilmesindeki keyfi ve hukuka aykırı uygulamalar, kuruluşlarındaki serbest kuruluş sistemini faydasız hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
In our legal system, the concept of society was used instead of the concept of association a short time ago. In fact, our law, which included the first regulations regarding associations, was the Law of Associatins No. 353. Associations, which are considered as non-govermental organizations today, are gaining importance with the development of the democratic society order. Associations, which have become an indispensable part of social life and contribute to the development and progress of the society and the easy achievement of the goals of people who come together to realize their çömmen goals, are automatically terminated in case of certain situations. Our thesis, on the other hand, will try to deal with the termination, conditions, reasons and consequences of the associations, with the desicion to be taken in line with the will of the authorized bodies or with a court decision in case certain conditions are met. A decision can be made at any time by the general assembly, which is the authorized body, without seeking any reason other than the meeting ande decision quorum regarding the dissolution of the association. In addition, the conditions and limits of the dissolution of associations by court decision will be tried to be detarmined. Because, arbitrary and unlawful practices in the dissolution of associations, either by the decision of the general assembly or by a court decision, will render the free estamblishment system in their organizations useless.