Kadın istihdamının rekabet gücü ve ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye ile rekabet gücü en yüksek ülkelerin karşılaştırılması
The effect of women employment on competitiveness and economic growth: The comparison of Turkey and the most competitive countries
  1. Tez No: 285924
  2. Yazar: FATMA FEHİME AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın istihdamı, rekabet gücü, ekonomik büyüme, panel veri analizi, Women employment, competitiveness, economic growth, panel data analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
KADIN İSTİHDAMININ REKABET GÜCÜ ve EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ile REKABET GÜCÜ EN YÜKSEK ÜLKELERİN KARŞILAŞTIRILMASIFatma Fehime AYDINErciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüDoktora Tezi, Temmuz 2011Danışman: Prof. Dr. Ekrem ERDEMÖZETSon yıllarda kadın istihdamı ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak kadın istihdamının ülkelerin rekabet gücü ve ekonomik büyümeleri üzerindeki etkisini inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada kadın istihdamının Türkiye ve 2009 yılı Uluslararası Yönetim Geliştirme Derneği'nin (IMD) verilerine göre rekabet gücü en yüksek 10 ülkenin rekabet gücü ve ekonomik büyümesi üzerindeki etkileri karşılaştırılmaktadır.Çalışmanın temel hipotezi, ?kadınların işgücüne katılımının ülkelerin hem rekabet gücü hem de ekonomik büyümeleri üzerinde, ekonomik büyümenin de kadınların işgücüne katılımı üzerinde olumlu etkiye sahip olacağıdır.?Çalışma başlıca üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kadın istihdamı ile ilgili teorik yapı ele alınmıştır. İkinci bölümde, ekonomik büyüme, rekabet ve rekabet gücü kavramları incelenmiş, rekabet gücünün ölçülmesi ile ilgili yaklaşımlar ele alınmış ve son olarak da rekabet gücü ve ekonomik büyüme ilişkisi ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, ilk olarak değişkenler ve veriler tanımlanmış, ikinci olarak rekabet gücü endeksinin hesaplanmasıyla ilgili bilgiler verilmiş, üçüncü olarak kullanılan ekonometrik analiz yöntemi hakkında bilgi verilmiş, son olarak da, ekonometrik analiz sonucu elde edilen ampirik bulgular sunulmuş ve yorumlanmıştır.Çalışmada ilk aşamada ele alınan 11 ülkenin tamamı için ekonometrik analiz yapılmış; daha sonra çalışmada ele alınan ülkeler rekabet gücü yüksek ve rekabet gücü düşük ülkeler olmak üzere iki gruba ayrılmış ve analiz bu gruplara da ayrı ayrı uygulanmıştır. Sonuç olarak kadınların işgücüne katılımının rekabet gücünü olumlu etkileyeceği yönündeki hipotezimiz rekabet gücü yüksek olan ülkeler için kabul edilmiş, diğer ülkeler için yapılan analizlerde katsayılar anlamsız çıktığından herhangi bir değerlendirme yapılamamıştır. Kadınların işgücüne katılımının GSYİH'yi olumlu etkileyeceği yönündeki hipotezimiz ise her üç ülke grubu için de kabul edilmiştir. GSYİH'nın kadınların işgücüne katılımını olumlu etkileyeceği yönündeki hipotezimiz ise rekabet gücü daha düşük olan ülkeler için reddedilmiş, diğer iki ülke grubu için kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years a large number of studies have been made about women employment. But no study has been met about the effect of women employment on competitiveness and economic growth. In this thesis the effect of women employment on competitiveness and economic growth has been compared between most competitive countries according to the data of International Institute for Management Development (IMD) and Turkey.The main hypothesis of this thesis is that ?women?s participation to employment would have positive effect on competitiveness and economic growth?.The study consists of three chapters. The first chapter treats the theoretical framework about women employment. The second chapter examines the concepts of economic growth, competition and competitiveness; treats the approach about the measurement of competitiveness; and lastly gives information about the relationship of competitiveness and economic growth. The third chapter defines data and variables, secondly gives information about the method of calculating competitiveness, thirdly gives information about the method of econometric analysis and lastly presents and interprets empirical findings.In the study firstly econometrical analyses have been applied for all eleven countries. After that, countries have been divided to two groups as the higher competitive and the lower competitive countries and the analyses have been applied to these groups. Consequently the hypothesis of the ?women?s participation to the employment would have positive effect on the competitiveness? is true for the higher competitive countries. But because of the insignificant coefficients, we couldn?t evaluate it for other countries. The hypothesis of the ?women?s participation to the employment would have positive effect on the GDP? is true for all the country groups. Furthermore the hypothesis of the ?the raise of GDP would have positive effect on women?s participation to the employment? is true for all countries we treated and for the higher competitive countries but not true for the lower competitive countries.