Osmanlı'dan Cumhuriyet'e aydın bir kadın portresi: Rebia Tevfik Başokçu
- Tez No: 867946
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUBİLAY GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Rebia Tevfik Başokçu, Avrupa'da Yirmi Sene, Madame Saadi, Paris Cehennemi, Türk-Amerikan Kültür Derneği, Rebia Tevfik Başokçu, Twenty Years in Europe, Madame Saadi, Paris Hell, Turkish-American Cultural Association
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Rebia Tevfik Başokçu, gerek yaşadığı dönem, gerekse şahsi başarıları ve faaliyetleri açısından Osmanlı'dan Cumhuriyet'e aydın bir kadın portresi olarak dikkat çekmektedir. Çocukluk yılları Osmanlı Devleti'nin dağılma devrine, gençlik yılları ise I. Dünya Savaşı ile yıkılma dönemine denk gelmiştir. Savaş yıllarında sosyal yardım kuruluşlarında görev almış ve ülkesi için çalışmıştır. Özellikle Cumhuriyet'in ilanı sonrası gerçekleşen Atatürk Devrimlerini yakından takip etmiştir. Rebia Hanım'ın tüm insanlığı etkileyen önemli olaylara yakından tanıklık etmesi ve düşünce dünyasının şahsi faaliyetlerini etkilemesi kendisine duyulan ilgiyi artırmaktadır. Şahit olduğu olayları radyo programlarında dile getirmiş, gazetelerde yayınlamış ve anı değeri taşıyan kitaplarında yazmıştır. Bazı eserlerini yayınlamaya ömrü vefa etmemiştir. Ayrıca kuruluşunda ve başkanlığında bulunduğu sivil toplum dernekleri ile Türk milletine yardım eli uzatılmasında önemli bir rol oynamıştır. Özellikle Türk milletinin çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkmasını desteklemiş ve Türk kadınının adını tüm dünyaya duyuracak faaliyetlerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Rebia Tevfik Başokçu draws attention as an enlightened woman portrait from the Ottoman Empire to the Republic, both in terms of her period and her personal achievements and operations. Her childhood years coincided with the disintegration period of the Ottoman Empire, and her youth years coincided with the collapse of the World War I. During the war years, she took part in social aid organizations and worked for her country. She closely followed the Atatürk Revolutions that took place after the proclamation of the Republic. Rebia Hanım's close witness to important events affecting all humanity and her influence on the personal activities of her world of thought increase the interest in her. She expressed the events she witnessed on the radio, published them in newspapers and wrote in her memoirs. She did not live to publish some of her works. In addition, she played an important role in extending a helping hand to the Turkish nation with the non-governmental organizations she was founded and chaired. He especially supported the rise of the Turkish nation to the level of contemporary civilizations and carried out activities that would make the name of Turkish women known to the whole world.