10.sınıf Coğrafya dersinde göç konusunun öğretiminde eğitici drama yönteminin öğrencilerin akademik başarısına ve tutumlarına etkisi
The effect of the educational drama method on the academic success and attitudes of the students in the teaching of migration in the grade 10 Geography course
  1. Tez No: 732937
  2. Yazar: ALİ KATKAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, drama, eğitici drama, yaratıcı drama, Migration, drama, educational drama, creative drama
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 10. sınıf coğrafya dersinde göç konusunun öğretiminde eğitici drama yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına ve coğrafya dersine yönelik tutumlarına etkisini incelemek, başarı seviyeleri ile coğrafya dersine karşı tutumları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak Erzurum'daki bir ortaöğretim kurumunda 10. sınıf seviyesinde üç şubede öğrenim gören 51 öğrenci olarak belirlenmiştir. Sınıflardan biri seçkisiz olarak deney grubu diğer iki sınıf ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Verilerin toplanması için bu araştırmada iki tür ölçme aracı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarını istatistiksel olarak analiz edebilmek için gerekli veriler deney ve kontrol gruplarına eş zamanlı olarak uygulanan ön test ve son testlerle toplanmıştır. Ön test ve son test olarak 10. sınıf coğrafya müfredatından "Göçlerin nedenleri ve sonuçları ile Türkiye'de göçler'' konusunun kazanımları doğrultusunda hazırlanan başarı testi ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Duyuşsal olarak öğrencilerin coğrafya derslerine karşı tutumlarını ölçmek için coğrafya dersine yönelik tutum ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz dilmiştir. Bulgular: Araştırmanın sonucunda nicel verilerden elde edilen bulgulara göre eğitici drama yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yöntemlerin kullanıldığı kontrol gruplarının sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Tutum ölçeği verilerinden elde edilen bulgulara göre eğitici drama yönteminin uygulandığı deney grubunun tutum puanları, geleneksel yöntemlerin uygulandığı kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha fazla artış göstermiştir. Eğitici drama yöntemi uygulanan deney grubu öğrencilerinin coğrafya dersine karşı daha fazla olumlu tutum geliştirdikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin coğrafya dersine karşı tutumları ile akademik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucu eğitici drama yönteminin coğrafya derslerinde kullanılmasının öğrencilerin başarılarına istatistiksel olarak anlamlı seviyede etkisinin olmadığı, coğrafya dersine karşı istatistiksel olarak anlamlı seviyede olumlu tutumlar geliştirmelerini sağladığı ve coğrafya dersine karşı tutumları ile akademik başarı puanları arasında olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effect of educational drama method on students' academic achievement and attitudes towards geography lesson in teaching the subject of migration in the 10th grade geography lesson, and to determine the relationship between their success levels and their attitudes towards geography lesson. Method: Quantitative research approach was used in this study. As the study group, 51 students studying at 10th grade level in three branches in a secondary education institution in Erzurum were determined. One of the classes was randomly chosen as the experimental group and the other two classes as the control group. Two types of measurement tools were used in this study to collect data. In order to analyze the research results statistically, the necessary data were collected with the pre-test and post-tests applied simultaneously to the experimental and control groups. As a pre-test and post-test, the achievement test prepared in line with the achievements of the“Causes and consequences of migrations and migrations in Turkey”from the 10th grade geography curriculum was used as a measurement tool. In order to measure students' attitudes towards geography lessons affectively, an attitude scale towards geography lesson was applied. The obtained data were analyzed with the SPSS program. Findings: As a result of the research, according to the findings obtained from the quantitative data, there was no statistically significant difference between the results of the experimental group in which the educational drama method was applied and the control groups in which traditional methods were used. According to the findings obtained from the attitude scale data, the attitude scores of the experimental group in which the educational drama method was applied showed a statistically significant increase compared to the control groups in which the traditional methods were applied. It was determined that the students in the experimental group, to whom the educational drama method was applied, developed more positive attitudes towards the geography lesson. A statistically significant correlation was found between the students' attitudes towards the geography course and their academic achievement. Result: As a result of the research, it was concluded that the use of educational drama method in geography lessons did not have a statistically significant effect on the success of the students, it enabled them to develop statistically significant positive attitudes towards the geography lesson, and there was a statistically significant positive correlation between their attitudes towards the geography lesson and their academic achievement scores.